Stodská nemocnice projde rekonstrukcí

20. červen 2008
Tento pořad

Nemocnici ve Stodu na jižním Plzeňsku čeká rozsáhlá rekonstrukce. Plzeňský kraj, kterému zařízení patří, bude stát 20 milionů korun. Opravy začnou už v pondělí (23.6.) a potrvají až do září. Vyžádají si omezení provozu a dotknou se jak pacientů, které si rozdělí krajské, soukromé i státní nemocnice v okolí, tak zaměstnanců nemocnice. Monika Zettlová se ředitele stodské nemocnice Vlastimila Bureše nejprve zeptala, jaké konkrétní opravy nemocnici čekají.

Kraj převedl nemocnice na obchodní společnosti, nemovitosti si ale ponechal, a tudíž hradí jejich stavební úpravy a rekonstrukce. Nyní chce zhruba za šest milionů zřídit novou lékárnu v Rokycanech, za 21 milionů korun nechat pořídit projektovou dokumentaci na stavbu objektu pro nemocnici v Klatovech a za 20 milionů korun rekonstruovat nemocnici ve Stodu.

Ve stodském zařízení se na několik týdnů zastaví chod, proto například je třeba vyměňovat výtahy, aby odpovídaly provozním nárokům a požárním normám. Když už bude nemocnice uzavřená, budou se rekonstruovat také rozvody elektrické energie, dokončí se rozvody kanalizace a vody. V minulosti zde už kraj za provozu například měnil okna a opravoval rozvody. Je předpoklad, že nemocnice s více než 200 akutními a ošetřovatelskými lůžky bude zavřená jen v létě, po prázdninách by už měla normálně fungovat.

Logo

Za šest milionů postaví letos rokycanská nemocnice lékárnu. Přesune ji z prvního parta do prostorů v objektu před nemocnicí. Kolem 21 milionů by měla kraj stát projektová dokumentace na novou stavbu nemocničního monobloku v klatovské nemocnici. Kraj by chtěl stavbu za půl miliardy korun realizovat s výraznou podporou EU. Pokud získá dotaci, začalo by se stavět ještě letos bez omezení provozu nemocnice. Do nového objektu se mají přestěhovat oddělení umístěná zatím v několika objektech v nemocničním areálu.

autor: čer
Spustit audio