Stodská nemocnice bojuje s nedostatkem zdravotnického personálu. Covidové oddělení je téměř plné

7. prosinec 2021 10:09, aktualizováno

V celém Česku má většina nemocnic už jen poslední volná lůžka pro pacienty s Covidem-19. V nemocnicích v Plzeňském kraji se v současné době lečí s covidem téměř 250 pacientů, z toho necelá jedna třetina leží v krajských nemocnicích. I přesto, že je zde v porovnání s jarní vlnou situace o něco klidnější, covidová oddělení se za poslední týdny opět naplnila. To se týká například Stodské nemocnice.

I když situace na covidovém oddělení Stodské nemocnice není tak kritická jako například v nemocnicích v Jihomoravském kraji, počet pacientů a jejich zdravotní stav se začíná rovnat letošní covidové vlně na jaře. „Covidová JIP je plná a je hodně pacientů, kteří potřebují intenzivní péči. Nemají lehký průběh a většinou jsou intubovaní. Musí se u nich zajištovat maximální péče,“ popsala vrchní sestra interního oddělení Drahoslava Letáková.

Léčba hospitalizovaných pacientů na oddělení ale podle ředitele nemocnice Miroslava Zábranského naštěstí netrvá tak dlouho, jako tomu bylo právě na jaře. „Já se domnívám, že to je vlivem očkování. To znamená, že se pacienti kratší dobu hospitalizují, tudíž rychleji opouští lůžka a uvolňují je pro další pacienty,“ uvedl Zábranský.

Zdravotníci mají zkušenosti z minulých vln

„Už známe ten průběh a víme, co nás čeká. Není to, jako když jdete do něčeho, co neznáte, nevíte, jak dlouho to bude trvat a co to vyžaduje. Teď je personál zkušenější, ale zato unavenější,“ konstatuje Drahoslava Letáková. I proto doufá, že se situace zhoršovat nebude a že se naopak začne obracet k lepšímu. „Ubývá personál, je více neschopenek, jsou matky na OČR, nemají hlídání, protože děti jsou v karanténách,“ vysvětlila.

Také Miroslav Zábranský věří, že se situace už více zhoršovat nebude, protože v takovém případě by musela nemocnice využít všechny své rezervy. „Za sebe musím konstatovat, že bych velice nerad, protože personál je prostě vyčerpaný. Je to úmorná práce a spousta služeb navíc. Byl bych velmi rád, aby obzvlášť před těmi Vánocemi, si mohla část personálu alespoň na chvilku vydechnout,“ dodal ředitel.

Stodská nemocnice už musela kvůli nedostatku personálu povolat Armádu České republiky a omezit i neakutní operace. Nicméně podle Miroslava Zábranského je snahou alespoň část lidí, kteří čekají na plánované operace už třeba od jara, i přes současný stav odoperovat.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio