Stezka spisovatelů provádí zajímavými místy Mariánských Lázní a osudy slavných literátů

19. květen 2020 12:00

Jedenáct panelů rozmístěných po městě připomíná slavné literáty, kteří do města přijeli. A nebylo jich málo. Patří k nim Johann Wolfgang von Goethe, Mark Twain, Maxim Gorkij, Jaroslav Seifert, nebo Vladimír Páral. Proč slavní spisovatelé a básníci do města přijížděli?

„Většinou se tady léčili, řada z nich i několikrát,“ poznamenala vedoucí mariánskolázeňského infocentra Barbora Tintěrová. Osobnosti pera připomínají panely, které tvoří zhruba metr a půl vysoká podstavcová stěna se šikmým pultíkem ve tvaru otevřené knihy s životopisnými údaji literátů, s citáty a informacemi o jejich návštěvě Mariánských Lázní.

Jak poznamenala architektka Ludmila Míková, která se na přípravě panelů podílela, jsou umístěny na místech spojených se slavnými osobnostmi. Například poblíž domů, kde bydlely. Literátům se v lázních líbilo, a také o tom dali vědět. Například Goethe byl ve 20. letech 19. století nadšený, jak město roste přímo před očima. Jeho pobyty v lázních připomíná Mariánskolázeňská elegie.

Mariánské Lázně ─ nejutěšenější a nejkrásnější město na kontinentě, tak hezké, jak si jen člověk může přát.
Mark Twain

Poněkud smíšené pocity měl z lázní Mark Twain. Město samotné ho uchvátilo, lázeňská léčba si ho ovšem nezískala: „Je tu takovýto léčebný dril: má-li člověk dnu, vytáhnou ho ráno v půl šesté z postele, dostane vejce a dovolí se mu podívat na šálek čaje. Přesně v šest už musí stát u svého pramene s pohárkem u pasu. Jakmile spustí lázeňský orchestr, vyžaduje se, aby začal srkat tu strašlivou vodu spolu s ostatními. Musí tak činit pomalu a dlouho. Potom ho pár hodin honí po kopcích kvůli pohybu a čerstvému vzduchu. Načež ho strčí do kádě a nařídí, aby se vyválel v blátě. Přesně v půl desáté musí být v posteli a zhasnout svíčku. Pokud jde o mě, nechápu, proč by tohle všechno mělo být výhodnější než mít pouze dnu.“ 

Svůj vlastní panel má také spisovatel Vladimír Páral, který v Mariánských Lázních žije, a předpovídá jim zářnou budoucnost. Informace o něm je možné najít v lázeňském parku pod známou výrobnou oplatek, kde je po něm pojmenovaná i lavička.

Mapky s přehledem panelů na mariánskolázeňské Stezce spisovatelů je možné získat v tamním infocentru v domě Chopin na Hlavní třídě. Jejich součástí jsou i kvízy, například pro žáky druhého stupně základních škol. Ti by měli vědět, nebo se z panelů dočíst třeba to, jaké dílo vytvořil Miroslav Horníček jako poctu Mariánským Lázním.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související