Sterilovaný okurkový salát

Jsou prázdniny, čas dovolených a nastala ta pravá okurková sezóna. Dnes to vezmeme doslova a do písmene, připravíme si z okurek velmi lahodný a osvěžující salát, který nás potěší i v zimě. Při jeho konzumaci si nejen pochutnáme, ale můžeme i zavzpomínat na letní čas, kdy jsme si nevěděli rady s přerostlými nakládačkami. A tak zabijeme minimálně dvě mouchy jednou ranou.

Suroviny:

1,5 kg přerostlých nakládaček

6 větších cibulí

2 lžíce koření typu vegeta

200 ml octa

150–200 ml krystalového cukru

Postup:

Omyté, osušené neloupané okurky a oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Přidáme koření, ocet, cukr, promícháme a necháme alespoň 1 hodinu odležet, aby okurky změkly a pustily šťávu. Není třeba solit, salát je dostatečně slaný od vegety.

Poznámka: místo vegety můžeme použít přiměřené množství soli.

Salátem naplníme sklenice, zalijeme vzniklou šťávou, zavíčkujeme a sterilujeme 8–10 minut při 90 °C.

Celková doba přípravy 2 hodiny.