Štěpán Berný má ve Velkých Popovicích dílnu, které říká Továrna na zázraky

18. leden 2024, aktualizováno

Dílničku jako na dlani, ovšem plnou strojů, od nejstarších po nejmodernější, má pod rodinným domem ve Velkých Popovicích Štěpán Berný. Upravuje a vyrábí tu speciální součásti závodních motorů pro historické automobily a motorky. Nebo pro letecké motory Walter.

V továrně na zázraky, jak dílně se ženou Veronikou říkají, vstávají z popela unikátní stroje vyrobené našimi předky. Postupně je sem se ženou navozili z různých koutů republiky. Paní Veronika jim pak týdny a týdny čistícími prostředky a houbičkou na nádobí vracela původní lesk.

Dílna je rozdělená na několik částí, zastavujeme se v té první. „Tohle je nestarší stroj, varnsdorfská horizontka, koupili jsme ji kvůli jediné zakázce, byli jsme pro ni až někde na Měděnci,“ opírá se Štěpán Berný o vyvrtávačku. „Začínali jsme na dílech pro škodovky, dnes opravujeme většinu značek. Vášeň pro škodovky ovšem zůstává.“ To se ženou potvrdili i výběrem jména pro dceru. Malá Laurinka zatím ale dává přednost panenkám a kočárkům.

Štěpán Berný se ženou Veronikou a dcerou Laurinkou

„Teď se nacházíme v západním křídle našich laboratoří, technologicky v modernější části. Máme tu klasické obráběcí stroje, digitální pracoviště, kde zpracováváme data ze skenování a řešíme autentičnost. Také jsou tu 3D tiskárny, na kterých se tiskne plast i kov. V podstatě zhmotňujeme jednotlivé komponenty.“

Prohlédli jsme si i další části dílny, obdivovali, že přes množství strojů a nástrojů, které se vynacházejí na tak malém prostoru, pan Berný vždy ví, kam sáhnout. Důvod je zřejmý, panuje tu naprostý pořádek. A pak jsme se přesunuli na odloučené pracoviště, do bývalého lodního kontejneru na zahradě, který funguje jako zkušebna motorů.

Vedle zkušebny je k nepřehlédnutí na stojanu umístěná parabolická anténa o průměru 5 metrů. „Jsem také radioamatér, zajímají mě hvězdy a elektronické pozorování emisí hvězd, to je taková zimní vášeň.“ Zahrada naštěstí není malá, a tak se do ní vejdou i květiny, keře, jahodníky nebo skleník. „Pomalinku ta zahrada bere za své, ale já ji bráním zuby nehty,“ směje se Veronika Berná.

Který díl vyrábějí, opravují a testují nejčastěji? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio