Stěhování obyvatel chebského Domova pro seniory se uskuteční za pomoci hasičů a záchranky

30. leden 2019 11:30

Od 4. února 2019 se začnou klienti Domova pro seniory (DPS) v Dragounské ulici v Chebu stěhovat do Domova pro seniory Skalka. Pokračuje tak záměr kraje sloučit oba domovy.

Postupně se přemístí lidé z jednotlivých pater DPS v Dragounské ulici. O přesných termínech jsou oni i jejich rodinní příslušníci podrobně informováni. Přesun se týká 59 obyvatel Domova. Zbylých 5 klientů zůstává zatím v Domově v Dragounské ulici, do doby jejich stěhování budou mít veškerou potřebnou péči.

„Samotný nynější přesun bude zajištěn pomocí Hasičského záchranného sboru a Zdravotnické záchranné služby, která bude převážet imobilní klienty. Hasiči si vezmou na starost převoz osobních věcí a budou mikrobusem vozit ostatní lidi. Zaslechl jsem i zvěsti, že si tímto způsobem budou složky Integrovaného záchranného systému Karlovarského kraje nacvičovat evakuaci. Chtěl bych všechny ujistit, že jde o nezištnou pomoc profesionálů. Všichni se budeme snažit o to, aby přesun proběhl bez problémů a aby lidi co nejméně zatěžoval. Osobně bych byl velmi rád, kdyby si v novém domově rychle zvykli a byli tam spokojení,“ uvedl náměstek hejtmanky Petr Kubis.

Lidé budou mít ve Skalce k dispozici kompletně vybavené pokoje a moderní zázemí

„U nás na ně čekají pokoje vybavené elektrickým polohovatelným lůžkem, nábytkem včetně seniorského křesla, malou kuchyňskou linkou. Každý pokoj má toaletu a koupelnu upravenou pro lidi s pohybovými problémy. Všem znovu vysvětlíme základní věci, které se týkají stravování, pohybu po domově, možností využití volného času. Až se zabydlí, věřím, že u nás najdou i nové přátele,“ vysvětlila ředitelka DPS Skalka Alena Samuelová.

Ke sloučení obou domovů kraj přistoupil především z toho důvodu, že chtěl napravit nerovnoměrné rozdělení počtu lůžek v domovech pro seniory v okrese Cheb, kde je celkem 464 lůžek v 9 domovech, v okrese Sokolov, kde je celkem 204 lůžek ve 3 domovech, a v okrese Karlovy Vary, kde je celkem 205 lůžek v 6 domovech, a přitom zde žije nejvíce osob vysokého věku.

„Chápu, že náš záměr zneklidnil mnohé občany města Chebu. V Domově Skalka však čeká na klienty z Domova v Dragounské ulici komfortní a důstojné prostředí. Chtěl bych velmi poděkovat panu starostovi a panu místostarostovi Chebu za spolupráci a vstřícný přístup. Těší mě, že město využije volné prostory k poskytování sociálních služeb, nikoliv k tomu, aby z domu v Dragounské ulici byla například ubytovna,“ dodal náměstek hejtmanky.

Vedení města požádalo, aby mu kraj bezplatně převedl současné vybavení domova, které nebude zapotřebí v jiných zařízeních. Místostarosta města Cheb Jiří Černý upřesnil: „Sedmipodlažní dům Dragounská 12 patří do majetku města. To by tady chtělo postupně vybudovat centrum sociálních služeb, které město provozuje. Do budoucna by se sem tak mohly přesunout i zbývající služby ze zařízení Mája či kanceláře městské příspěvkové organizace Správa zdravotních a sociálních služeb, uvažuje se rovněž o vzniku domova se zvláštním režimem pro osoby s Alzheimerovou chorobou a podobnými onemocněními.“

autor: nkr | zdroj: Krajský úřad Karlovarského kraje
Spustit audio