Stavební firma končí s opravou ubytovny v Nedbalově ulici v Aši

19. červen 2020 10:00

V Aši na Chebsku dokončují přestavbu ubytovny v Nedbalově ulici za více než 5 milionů korun. V současné době už má objekt nová okna i dveře, sociální zařízení a postupně končí práce i na rekonstrukci střechy.

Dům má i nový bezpečnostní kamerový systém. Město nechalo opravit také opěrné zdi a oplocení domu. Zřícená část oplocení byla uvedena do původního stavu s použitím původních kamenných kvádrů a nové dřevěné výplně oplocení.

Podle původního vzoru bude upravena také fasáda, která bude dokončena do poloviny července. „My jsme v rámci té rekonstrukce zvažovali, jestli ubytovnu zateplit, nebo nezateplit. Nakonec jsme se rozhodli, že tam necháme tu historickou fasádu, která byla ve 30. letech udělána tak kvalitně, že v podstatě jenom místy opadala omítka, ale všechny ty zdobné části zůstaly zachovány a zůstanou zachovány pro další generace,“ uvedl starosta Dalibor Blažek z hnutí Místní.

Ubytovnu obývají dlouhodobě zejména lidé z Aše, kteří se dostali do tíživé situace. V objektu je 47 pokojů, většinou jednolůžkových. Sociální zázemí je společné. Objekt v roce 2017 odkoupilo město od Karlovarského kraje a téhož roku ho převedlo na městskou společnost Tebyt za 500.000 korun. Rekonstrukce budovy včetně pokojů, střechy a fasády byla hrazena z rozpočtu společnosti Tebyt a zbylou část investovalo město.

V areálu je ještě jeden objekt. I ten město opraví. Vzniknout by tady měly byty například pro mladé rodiny. Práce město naplánovalo na příští rok. Financovat je bude ze svého rozpočtu.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio