Stavba nové stanice pro dobrovolné hasiče v Ostrově začne až příští rok

15. říjen 2021 08:35

Nová stanice s prostornými garážemi, sklady ale i moderním zázemím pro dobrovolné hasiče se měla letos na podzim stavět v Ostrově na Karlovarsku. Vše je ale jinak a můžou za to hlavně ceny stavebních materiálů.

Výstavba moderní hasičské stanice v Ostrově na Karlovarsku letos nezačne, a to i přesto, že bylo vše naplánované. Může za to současná ekonomická situace a s ní spojené ceny za stavební materiály. Ty se stále zvyšují a podobně jako v jiných případech, i tady nakonec firma nemohla dodržet předem určené podmínky.

„Vítěz výběrového řízení odmítl podepsat smlouvu, takže jsme výběrové řízení zrušili. V tuto chvíli připravujeme návrh rozpočtu města pro příští rok. Uvidíme, kolik peněz budeme mít na kapitálové výdaje a podle toho budeme rozhodovat, jestli výstavbu nové hasičárny zahájíme na jaře, nebo na podzim,“ uvedl starosta Jan Bureš z ODS.

Nová stanice je přitom pro práci dobrovolných hasičů potřeba

Prostory současné stanice dobrovolných hasičů v Ostrově jsou nedostačující

„Dispozičně zbrojnice nevyhovuje potřebám naší jednotky. Prostor je tu akorát na průchod. Když jsme pořizovali novou techniku, museli jsme hodně zohledňovat prostory garáží. Proto u naší jednotky není ani velkokapacitní cisterna. Nejsou zde prostory, kde by mohly být vozy nebo kde by se daly sušit hadice,“ řekl velitel dobrovolných hasičů Josef Černý.

Původní náklady se podle rozpočtu města pohybovali okolo 70 milionů korun. „Počítali jsme s tím, že bychom na to zahájení poskytli částku 5 milionů korun. Stavba se měla dělat do roku 2023. Počítáme, že i v příštím roce to přetáhneme přes dvě stavební sezony. V tuto chvíli je změna cen na trhu stavebních prací tak dynamická, že se to těžko odhaduje,“ dodal Bureš.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio