Statek v Milíkově se dočká rekonstrukce

16. srpen 2018 12:20

Karlovarský kraj začne rekonstruovat historický statek v Milíkově na Chebsku. Rada kraje na svém posledním zasedání odsouhlasila výsledek zadávacího řízení na zhotovitele stavebních prací za cenu bezmála 18 milionů korun.

Cílem projektu je využití potenciálu historického statku k pořádání nekomerčních vzdělávacích a kulturních akcí pro širokou veřejnost a zřízení naučné etnografické expozice v původních prostorách jedinečného hrázděného stavení. Celkové výdaje projektu jsou vyčísleny na více jak 24 milionů korun, přičemž kraji se podařilo na jeho realizaci získat dotaci přes 19 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu.

Kraj začne s rekonstrukcí statku v Milíkově i za cenu vyšší, než byly původní předpoklady. V projektu se počítalo s tím, že stavební práce vyjdou o více než milion korun levněji.

„Budeme tento projekt realizovat, ale budeme ho také bedlivě sledovat, aby tam v budoucnu bylo využití a nebyly tam velké provozní náklady,“ uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová.

Expozice, která vznikne v prostorách památkově chráněného objektu, seznámí návštěvníky s dějinami statku, s typologií hrázděných staveb na Chebsku, s každodenním životem na statku, s drobnou řemeslnou a domáckou výrobou i specifiky chebského folklóru. Předpokládaný termín ukončení realizace projektu je naplánován na červen roku 2021.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio