Stát kvůli sankcím zablokoval hotel Rusa Pumpjanského v Mariánských Lázních

13. duben 2022 16:55

Finanční analytický úřad (FAÚ) předběžným opatřením zakázal nakládat s majetkem firmy, kterou řídí sankcionovaný Rus Alexander Pumpjanskij. Jde o budovu hotelu Westend v Mariánských Lázních na Chebsku.

Mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss potvrdil, že po zásahu FAÚ je objekt zaplombovaný v katastru nemovitostí a opatření se vztahuje k sankcím EU proti Rusku. Česká republika podle Weisse dosud ruským občanům a firmám, na které se vztahují sankce EU uvalené na Moskvu po invazi na Ukrajinu, zmrazila majetek za vyšší stovky milionů korun.

Pumpjanskij je podle Obchodního rejstříku jednatelem firmy Ogrea, která sídlí na adrese čtyřhvězdičkového hotelu Westend a podle katastru nemovitostí budovu hotelu vlastní. „Můžeme potvrdit, že FAÚ vydal předběžné opatření zakazující nakládat s nemovitostí firmy Ogrea v Mariánských Lázních. Nemovitost je v tuto chvíli v katastru nemovitostí zaplombována, tedy fakticky zmrazena,“ uvedl Weiss.

Hotel může podle mluvčího dál standardně fungovat, tedy třeba zaměstnávat pracovníky nebo ubytovávat klienty, ale není možné ho prodat a případné zisky z jeho provozování nesmí plynout k člověku ze sankčního seznamu EU. „Opatření FAÚ bylo přijato v rámci uplatňování a vymáhání sankcí EU proti lidem napojeným na režim Vladimira Putina,“ dodal Weiss. Hotel Westend funguje a dál přijímá objednávky, potvrdil jeho recepční.

Na angažmá Pumpjanského ve firmě Ogrea upozornili analytici z projektu Datlab, kteří sestavili seznam ruských byznysmenů s vazbami na Česko, na něž dopadají evropské či americké sankce. Starosta Mariánských Lázní Martin Kalina (Piráti) řekl, že obstavení hotelu Westend je pro něj novinka. Bližší informace si tak bude muset teprve zjistit.

Na dotaz ČTK odpověděl, že hotelů v majetku ruských občanů ve městě mnoho není. „Ani si nevybavuji, jestli kromě Westendu ještě vůbec nějaký je. Máme tady hotely ve vlastnictví cizinců, ale jsou to často občané jiných postsovětských republik. Většina hotelů pak patří nadnárodním společnostem, které nejsou z Ruska,“ doplnil Kalina.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio