Starosta Františkových Lázní odvolal ředitele městského muzea

17. březen 2022 15:00

Starosta Františkových Lázní odvolal Štěpána Karla Odstrčila, ředitele městského muzea. To má ve své správě kromě muzejních expozic i hrad Seeberg nebo přírodní rezervaci Soos. Za ředitele se postavili všichni zaměstnanci této městské organizace.

Muzeum ve Františkových Lázních je bez ředitele. Toho dosavadního starosta města odvolal. Podle něj se ředitel dopustil zásadních manažerských chyb ve správě navázaných organizací. Ředitel ale o žádných konkrétních pochybeních neví. Za jeho setrvání ve funkci a proti způsobu jeho odvolání se postavili všichni zaměstnanci muzea v otevřeném dopise zastupitelstvu.

„Nikdo se nás neptal, co k celé situaci říkáme. S kolegy jsme chtěli jednak vyjádřit podporu panu řediteli Odstrčilovi a pak jsme také chtěli poukázat na to, že toto jednání je nestandardní a situace je závažná,“ říká odborná pracovnice městského muzea Petra Polívková. Otevřený dopis podle ní reprezentuje názor všech současných zaměstnanců.

„Otevřený dopis podepsali všichni mí kolegové, tedy zaměstnanci Městského muzea Františkovy Lázně, kteří působí nejenom v budově muzea, ale také na hradě Seeberg a v národní přírodní rezervaci Soos,” doplňuje Polívková.

Starosta Kuchař uvádí jako důvod manažerská selhání, která ohrožují provoz organizace

„Pan Odstrčil je dál zaměstnancem muzea. Já si ho vážím jako odborníka na historii, ale bohužel došlo k několika manažerským selháním, které ohrozily do budoucna celou organizaci i co se týká finanční stability. Neshodli jsme se na směřování příspěvkové organizace, takže jsem se rozhodl pro toto odvolání,” tvrdí starosta Jan Kuchař.

Podle dosavadního ředitele Štěpána Karla Odstrčila mu ale žádný konkrétní důvod pro jeho odvolání nikdo z vedení města nesdělil. „Já naprosto nerozumím tomu, proč jsem byl odvolán bez udání jakéhokoliv důvodu. Především jsem nikdy neměl žádný pocit ani podklad od pana starosty, že by byl s mojí prací nespokojen,” dodává Odstrčil.

V současnosti má radnice dvě varianty, jak situaci v muzeu vyřešit. Buď město nahradí dosavadního ředitele, který by dál vedl i všechny ostatní pobočky muzea. Nebo tuto příspěvkovou organizaci zastupitelstvo rozdělí na dvě.

O odvolání ředitele městského muzea budou jednat ještě zastupitelé na svém zasedání v pondělí 28. března.

autoři: Ivana Sedláčková , Radim Jehlík
Spustit audio