Stále prší. 1. stupeň povodňové aktivity už překročila Klabava v Hrádku u Rokycan

13. květen 2021 15:30, aktualizováno

Podle meteorologů platí až do odvolání v Plzeňském kraji povodňová bdělost a na Tachovsku a Domažlicku dokonce povodňová pohotovost.

Hasiči Plzeňského kraje od rána řešili několik popadaných stromů a začínají se objevovat i výjezdy spojené s vodou. Lagunu vody z příjezdové cesty odčerpávali dobrovolní hasiči v Chanovicích na Klatovsku a profesionální hasiči během dopoledne zasahovali ve Vejprnicích, kde bylo zhruba 15 cm vody ve sklepě jednoho z domů. Pozor by si měli dávat i řidiči na mokré silinice, napříkald v Klatovech se dopoledne srazila dvě osobní auta a jednu lehce zraněnou ženu záchranáři převezli do nemocnice.

Na západě Čech kvůli vytrvalému dešti stoupají i hladiny řek. První stupeň povodňové aktivity už překročila řeka Klabava v Hrádku u Rokycan. Hydrolog Pavel Kopeček potvrdil, že ještě během odpoledne můžou stoupat hladiny toků v povodí Střely, Litavky, Rakovnického potoka, Úslavy a dolní Berounky a můžou dosáhnout prvního nebo i druhého stupně povodňové aktivity. Na druhou stranu díky dešti se doplňují i tůňky a rybníky a podle domažlických turistů už je například plná i Česká studánka.

Podle meteorologa Martina Adamovského bude odpoledne a večer pršet méně. Další dny nebude pršet soustavně 2 až 3 hodiny v kuse, ale dál budou pokračovat místní přeháňky a to až do začátku příštího týdne.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio