Aš stále hledá firmu k přestěhování památníku americké armády, do tendru se nikdo nepřihlásil

14. říjen 2021 08:45

Památník americké armády v Aši město letos stěhovat nebude. Do výběrového řízení se totiž nepřihlásila žádná firma. Nově by měl stát v parku pod radnicí.

Přes dva metry vysoký kamenný památník americké armády v Aši bude zatím dál stát na Masarykově náměstí. Stojí tam od roku 1990, dnes jsou pozemky v soukromém vlastnictví. Památník tehdy úostavilo místní Občanské fórum spolu s muzeem.

Radnice ho chtěla letos přesunout na důstojnější místo, o akci ale nemá žádná firma zájem. Podle plánu by měl památník stát v parku pod radnicí. „Město chtělo památník přemístit. Leží totiž na pozemku, kde je zamýšlena zástavba bytovými domy. Výběrové řízení bylo vypsáno, nikdo se nepřihlásil,“ uvedl mluvčí radnice Milan Vrbata.

„Podle posledních informací, které mám z Odboru správy majetku, se v letošním roce další výběrové řízení už vypsat nepodaří z časových důvodů, takže bude vypsáno na jaře příštího roku,“ doplnil Vrbata.

Kromě samotného přesunu chce Aš i zvelebit prostor kolem památníku. „Nejedná se jen o přesun toho kamene, ale i o úpravu širšího okolí, přístupové cesty, shromaždiště, osvětlení. Chceme to udělat pořádně, aby bylo místo důstojné. Rekonstrukcí by se mělo vše změnit,“ popsal Vrbata.

Za přesun památníku by mělo vedení města zaplatit zhruba 2 miliony korun.

Spustit audio