Srpen je prvním měsícem včelařského roku. Sběratel Daniel Jahn má obaly od žvýkaček ze 128 zemí

Včelaření, sběratelství, zahrádkaření, vaření, houbaření – to jsou koníčky, kterým se věnujeme v tomto dílu Hobby magazínu speciál. Také zveme na zajímavé akce.

Začínajícím včelařům radíme, jak se v srpnu postarat o včely. Řeč je o zakrmování včel, jejich ochraně před varroázou a o spojování včelstev.

Sběratel obalů od žvýkaček Daniel Jahn ze Stříbra se svému koníčku věnuje skoro 57 let. Obalů nastřádal už několik desítek tisíc, některé mu na požádání poslali výrobci žvýkaček.

Co vysít na uvolněný záhon? Jednou z možností je špenát. Existují odrůdy vyšlechtěné proti rychlému vybíhání do květu, ideální pro toto období.

Autorka květinových kuchařek Jana Vlková si pochvaluje letošní úrodu planě rostoucích bobulovin. Máme od ní recept na chutney.

Houby hvězdovky sice nejsou jedlé, ale je na ně hezký pohled. Připomínají hvězdičky nebo kytičky.

Zveme na výstavu gladiol a denivek v Nepomuku, festival Dobré jídlo Světa v Chotěšově a výstavu Alpinum klubu v Plzni.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.