Srážky se zvěří: Policie omezuje byrokracii, jenže se pak hůř odhalují riziková místa

3. listopad 2023 08:00

V některých regionech policie eviduje už jen střety se zvířaty s vážnějšími následky. Drobnější kolize se pak nepočítají do statistik. To snižuje jejich vypovídací hodnotu.

V Česku klesá počet dopravních nehod s účastí zvěřě. Tedy alespoň podle policejních statistik. Jenže ty můžou být výrazně zkreslené. V osmi krajích totiž policisté zapisují do statistik už jenom takové kolize, které mají vážnější následky.

Čtěte také

Policie v části Česka přestala evidovat všechny střety se zvěří, protože vedení nechce policisty přetěžovat administrativou. Po srážce se zvířetem tak muži zákona většinu řidičů odkážou na takzvaný euroformulář, tedy záznam o dopravní nehodě.

Jenže takové případy se pak nedostanou do statistik. Takže zatímco vloni od dubna do konce září figurovalo ve statistikách za celou republiku asi 7.800 nehod se sraženou zvěří, letos to za stejné období bylo zhruba 5 a půl tisíce.

Jaké jsou povinnosti řidiče?

Řidič musí vždy zavolat policisty. Pokud ti zjistí, že výše škody je pod sto tisíc korun, navrhnou vyplnit jen zmíněný záznam o nehodě. Kromě jižní Moravy takto postupují třeba i na Vysočině, v jižních Čechách nebo v Plzeňském kraji.

Dopravní experti nemají radost

Michal Bíl z Centra dopravního výzkumu upozorňuje, že kvůli popsanému postupu nemůžou správně určit místa, kde je riziko střetů s lesními zvířaty nejvyšší.

"Je to varování pro řidiče a pro správce komunikací, že mají místa, kde se to nejenom děje, ale kde se ty události koncentrují. To znamená, když se něco koncetruje, tak tam musí být nějaká místní příčina, na kterou je dobré se podívat a případně v daném místě ji ošetřit. Ale určení nebezpečných lokalit je možné výhradně tam, kde máme nějakou souvislou časovou řadu," podotýká Bíl.

Centrum dopravního výzkumu teď hledá způsob, jak metodiku upravit.

autoři: Alena Hesová , ZV
Spustit audio