Sprejeři poničili v Plzni řadu budov. Teď se podepsali i na unikátní kolomaznou pec

I několik měsíců vězení hrozí vandalům, kteří sprejem pomalují cizí majetek - třeba památku. Mohlo by se to stát i těm, kteří několika nápisy v uvozovkách ozdobili kolomaznou pec u Plzně. Jde přitom o unikátní technickou památku.

Kolomazná pec se nachází nedaleko plzeňského Kamenného rybníka. Kdysi se v ní pálilo dřevo a vyráběla kolomaz. Plzeňská pec je výjimečná i tím, v jak dobrém stavu se zachovala. Velkou rekonstrukcí prošla v roce 1998. Kromě nové vnitřní cihlové vyzdívky a horní mříže získala také velké dřevěné zastřešení. Teď ji v uvozovkách zdobí několik sprejerských malůvek.

Podle památkáře Pavla Domanického se při odstraňování nápisů může ale památka ještě více poškodit. „Mně by se zdálo nejlepší ten sprejerský výtvor neodstraňovat a nechat to být pro ostudu toho, kdo to vytvořil. Čištěním by totiž ubylo původního materiálu, narušili bychom ho a památce by to neprospělo. Povrch pece je porézní, tak by se to špatně čistilo. V tomto případě si ani neumím představit, že bychom tu aplikovali antigraffiti nátěr, který se používá na fasády městských domů, a jež umožňuje rychle odstranit sprejerský výtvor bez poškození podkladu,“ vysvětil Pavel Domanický.

Sprejeři poničili unikátní kolomaznou pec v Plzni

Očistit nebo nechat osudu

Řešením by podle něj mohlo být zkusit některá místa s citem mechanicky očistit, ale jen ta novější, kde je malta. Do kamenných částí bude lepší nezasahovat. Možná si s nápisy poradí sama příroda a čas. „ Když tady nepřibude nic dalšího a necháme to svému osudu, tak možná po další zimě už ty nápisy nebudou tak nápadné a časem zmizí úplně,“ doplnil Pavel Domanický.

Plzeňská kolomazná pec je smutným příkladem toho, že sprejeři se nevyhýbají ani památkám. Podle policejních statistik řešili plzeňští policisté v minulém roce 112 případů poškození cizího majetku právě sprejem. „K mediálně nejznámějším patří poškození tréninkového areálu Viktorie Plzeň v Luční ulici. Policisté však řešili i další případy poškození cizí věci sprejerstvím, ať už se jednalo o budovy, stavby, podchody, vlaky, lavičky a další věci. Patří sem samozřejmě i památky,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Jelínková.

Vandalové by měli vědět, že jakékoliv poškození cizího majetku sprejem je trestný čin a kromě pokuty za něj hrozí až rok vězení.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio