Správě Národního parku Šumava se pro některé projekty nedaří najít stavební firmy

17. červenec 2019 12:00

Lesní dílna s tradičními šumavskými řemesly nebo sklad techniky v Srní. Tyto projekty Správy Národního parku Šumava spojuje to, že je nemá kdo postavit. Firmy se nedaří najít ani přes opakovaná výběrová řízení.

Například zmíněná lesní dílna už měla být v provozu, její stavba ale ještě ani nezačala. Je to při tom společný česko-německý projekt podpořený evropskou dotací, a když se dílnu nepodaří vybudovat v Čechách, nedostanou peníze ani Němci.

Martina Kučerová

„Podle nového projektu vznikne ve Stožci velká učebna lesní dílny, která bude přístupná i pro vozíčkáře. Tento projekt byl původně plánován tak, že v Kašperských Horách vznikne nová budova a na bavorské straně opravují expozici v Hans-Eisenmann-Hausu, což je nejstarší návštěvnické centrum Bavorského lesa. Základem je, že na české straně by se děti měly navrátit k řemeslné výrobě a na německé straně zase nahlédnout do interaktivní expozice,“ řekla garantka projektu Martina Kučerová.

Ale zatímco na bavorské straně otevřou novou expozici v lednu, na české straně se vrátili na začátek a předělávají celý projekt. Lesní dílna nebude v Kašperských Horách, ale ve Stožci, a místo stavby nové budovy, opraví Správa parku starší objekt. „Bohužel na trhu je v tuto chvíli problém najít stavební firmu, která by nám postavila nový dům ve finančním rozpočtu, který máme daný. To znamená, že je potřeba najít levnější řešení,“ vysvětlila Kučerová.

Ani opakovaná výběrová řízení nepřinesla výsledek

Celkem se na stavbu lesní dílny vypsalo pět výběrových řízení. Podle mluvčího NP Šumava Jana Dvořáka ale buď nepřišla nabídka žádná nebo byly nadhodnoceny: „Z původních devíti milionů se nakonec stavba lesní dílny vyšplhala na 15 milionů korun. Je to o sto smutnější, že je to financováno z evropských peněz a jsme tam vázáni i termínově.“

Teď Správa NP Šumava kvůli problémům se stavbou požádá o prodloužení termínů. Nový projekt by měl být hotový do konce roku, potom se začne znovu soutěžit. „Jedná se o rekonstrukci jednoho podlaží staré budovy, takže doufáme, že to za prvé nebude tak finančně náročné, a druhá naděje, že trh stavebních prací se více otevře a budeme mít štěstí,“ uvedla Martina Kučerová. Pokud vše půjde dobře, měla by být lesní dílna ve Stožci hotová v roce 2021.

Nedostatek stavebních firem komplikuje i další projekty

Lesní dílna ale není jediný projekt, který Správa parku aktuálně řeší. Nedaří se jí například najít firmu, která by postavila sklad techniky na Srní za dva miliony korun. Firmy vždy požadují více peněz. To že by byly rozpočty projektů podhodnocené, ale mluvčí parku odmítá.

„Je to odborný rozpočet, který je dán na každou tu akci, takže není podhodnocen. My můžeme rozpočet překročit zhruba o deset až dvacet procent. Jinak musíme tu soutěž zrušit a musíme žádat ministerstvo o navýšení rozpočtu na danou akci, takže nám se to stále prodlužuje. Zbytečně nám to zaměstnává naše lidi, kteří se musí k těm akcím opakovaně vracet a zdržuje nám to některé nutné a potřebné investice. Je ale evidentní, že trh je přesycen a pro firmy už to není tak atraktivní, jak to bývalo,“ uzavřel Jan Dvořák.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio