Správa lázeňských parků v Karlových Varech dokončila první etapu oprav stezky Jeana de Carro

16. leden 2020 10:30

Málo známé výhledy na centrum lázeňské zóny a klidové území s altánem. Tak by měla do začátku lázeňské zóny vypadat stezka Jeana de Carro v Karlových Varech. V současné době na stezce skončila první etapa oprav.

Správa lázeňských parku v první polovině ledna dokončila úvodní část oprav zábradlí stezky pro pěší, stezky Jeana de Carro. Zábradlí bylo částečně zchátralé, z velké části ho ale také poničili vandalové.

Opravy jsou nutné. Z části stezky si totiž udělali své zázemí bezdomovci. V jejím okolí bylo ještě nedávno množství odpadků. Úpravy stezky mají skončit do začátku letošní lázeňské sezóny. První etapa oprav stála 300 tisíc korun. Celkové náklady na další úpravy ale vyjdou téměř na dva miliony korun.

Stezka Jeana de Carro je málo známou vyhlídkovou trasou. Vede v příkrém svahu nad lázeňským území, odkud je vidět historické území města se Zámeckou věží, všemi kolonádami, barokním chrámem svaté Máří Magdaleny i třeba Grandhotelem Pupp. Na stezku se lidé dostanou z Kolmé ulice, z ulice na Vyhlídce a pak také průchodem jednoho z domů v Ondřejské ulici. Dalo by se říci, že část stezky trochu připomíná tajemní Stínadla z knih Jaroslava Foglara. I tím, že trasa otevírá pohled na zadní trakty starých činžovních domů.

Jean de Carro nabízí ještě jednu zajímavost. Trasa prochází územím, kde se kdysi nacházely výstavní terasovité zahrady místních obyvatel. Většina z nich už bohužel zmizela. Stopy v podobě několika altánů, schodišť anebo kamenné brány jsou tu po nich ale stále patrné.

autor: zdt | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio