Správa a údržba silnic Plzeňského kraje chystá na léto čtyři desítky uzavírek

29. květen 2023

Řidiče v Plzeňském kraji čekají i letos omezení kvůli letním opravám silnici. Krajská správa a údržba silnic naplánovala čtyři desítky úplných uzavírek.

ačíná sezóna letních oprav. Jen na silnicích druhé a třetí třídy, o které se stará Plzeňský kraj, se chystají čtyři desítky úplných uzavírek. Dle technického ředitele krajské správy a údržby silnic Martina Víta je letos připravených projektů více než v minulých letech, a to ze dvou důvodů. Jednak se povedlo získat více finančních prostředků do státního fondu dopravní infrastruktury, jednak se daří v rámci výběrových řízení soutěžit stavební zakázky za výrazně nižší ceny, než jaké se předpokládaly na základě projektové dokumentace – a tedy může být realizováno více projektů.

Největší komplikace čekají motoristy ve Stříbře, kde dojde k rozsáhlé opravě mostu, jenž je zásadní pro dopravní obslužnost celého města. Most byl vybudován už v 19. století, bohužel loni při pravidelné prohlídce bylo zjištěno výrazné zhoršení jeho stavebního stavu a most byl klasifikován jako havarijní. „V rámci projektové přípravy jsme museli řešit velkou komplikaci, a to zajištění objízdné trasy, která byla dle původního návrhu po krajských komunikacích dlouhá zhruba 60 kilometrů. Nakonec se podařilo najít variantu po místní silnici, která bude ústit na krajskou komunikaci II/230,“ uvádí Martin Vít.

Mezi další větší projekty chystané na letošní léto patří zahájení stavby Nečtiny–Manětín na Plzni-severu. Na Rokycansku proběhne oprava průtahu Břasy ve směru na Radnice. Na Plzni-jihu se pro změnu bude pracovat na silnici mezi Přešticemi a Vodokrty a také na komunikaci mezi obcemi Kbel a Měčín. Obyvatele Kolince na Klatovsku snad potěší, že zde se uzavírka chýlí ke konci a hotovo by mělo být v červnu. Na druhou stranu občané Tlucné na severním Plzeňsku si budou muset s dokončením stavby počkat do listopadu.

autoři: Jakub Kabourek , abk
Spustit audio