Spolek z Veselí na Klatovsku pokračuje v záchraně místního zámku

Zámek Veselí u Janovic nad Úhlavou opět obsadí dobrovolníci. Na víkend tam přijede další skupina, převážně mladých lidí, kteří pomohou spolku Tvrz Veselí s obnovou této památky.

Každý rok se na zámku konají mezinárodní workcampy, kdy sem přijíždějí dobrovolníci prakticky z celého světa a pomáhají s obnovou. Kromě Evropanů už na zámku pracovali například lidé z Tchaj-wanu, Mexika, Venezuely… Letos bude účast vzhledem ke koronavirové epidemii samozřejmě nižší, ale brigádníci z dobrovolnické organizace Inex do Veselí přijedou. První skupina dokonce už o tomto víkendu. Bude to 12 dobrovolníků z Čech a Slovenska, a na programu mají odklízení suti a úklid parku.

Údržba parku a vyvážení suti. To je letos hlavní pracovní náplň skupiny dobrovolníků na zámku ve Veselí na Klatovsku. Přijeli například z Ruska nebo Francie. O záchranu zámku usiluje místní spolek Tvrz Veselí

Co se týče pravidelného letního čtrnáctidenního workcampu, tak ten by měl být také, i když jeho konečná podoba ještě není jasná. Možná to bude kemp jen z českých dobrovolníků, mohli by však přijet i cizinci, kteří v Česku žijí. Záleží na tom, kdo se přihlásí a hlavně, co v té době bude možné.

Obnova zámku trvá už několik let

Než práce začaly, byl objekt úplně zarostlý, bez oken s propadlými střechami, dobrovolníci se k němu museli doslova prosekat. Pak se spolku Tvrz Veselí podařilo získat peníze na opravu střechy na věži, v dalších letech opravili plochou střechu nad jednou z částí zámku.

Vlastníkem zámku je Oliver Bechinie, jako potomek rodu Jana Bechyně z Lažan. Vzhledem k tomu, že ale žije v Berlíně a na zámek nemá možná dost času, pronajal ho tedy na 30 let za 1 korunu Spolku Tvrz Veselí, který se o zámek stará. Tento spolek vznikl v roce 2014 a jeho cílem je zachránit zámeček a zpřístupnit ho veřejnosti. Ideálně by pak měl sloužit jako kulturní centrum.

Aktuálně jeřáb odstranil zbytky střechy nad hlavním zámeckým traktem. Střecha už byla propadlá a visely tam trámy a zdivo. Vzhledem k tomu, že právě v této části budovy budou pracovat dobrovolníci, bylo potřeba zajistit jim bezpečné prostředí. Navíc projekt na tuto střechu je jeden z plánů, které mají členové spolku na letošní rok.

Hlavní letošní stavební činností bude oprava obvodových zdí. Právě i proto musejí dobrovolníci nejdříve ze zámku odklidit suť, aby byly zdi přístupné a mohlo se u nich postavit lešení. Rekonstrukce jižní zdi by měla stát 300 tisíc korun, severní zdi dokonce 600 tisíc korun. Spolek žádal o dotace Plzeňský kraj a ministerstvo kultury, zatím ale není úplně jisté, jestli bude v obou případech úspěšný. Pokud ne, tak by prý letos opravil jen jednu ze zdí. Cílem je, aby oprava skončila do zimy, než začne mrzout.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio