Spolek na záchranu kostela v Sedleci v Karlových Varech plánuje i letos další opravy

20. únor 2020 12:00

V letošním roce plánuje Spolek na záchranu kostela v Sedleci v Karlových Varech další práce. Jedná se většinou o pokračování oprav z loňského roku. Stavební a restaurátorské firmy budou pracovat venku i uvnitř památky.

Spolek obnovuje kostel od roku 2004. Záchrana přišla v podstatě na poslední chvíli. Střecha byla hodně poškozená a stejně tak i vnitřní část památky. To všechno už je opravené, letos ale spolek zahájí další práce.

Plán letošních prací představil předseda spolku Alois Kůrka: „První je dokončení restaurování hlavního oltáře, což by se mělo financovat z Programu na záchranu architektonického dědictví z ministerstva kultury. Druhou akcí je pokračování opravy vnějšího pláště kostela, financovat by se to mělo ze zdrojů města Karlovy Vary, Karlovarského kraje a z vlastních zdrojů.“

Práce na opravě hlavního oltáře začaly 2. října roku 2017. Jednalo se o první etapu prací, při které restaurátoři sejmuli veškerou řezbovanou výzdobu včetně všech soch a sošek. Ty byly následně převezeny do restaurátorského ateliéru do Prahy, kde je čekal průzkum, konzervace a oprava. Opravená jsou už i benátská zrcadla. „V poslední etapě půjde o to, oltář dokončit s tím, že se sochy osadí na původní místa a dokončí se jen drobné zlacení,“ řekl Kůrka. Podle něj dosavadní práce na oltáři vyšly na přibližně 2,5 milionu korun. Spolek ale počítá s dalšími výdaji ve výši zhruba 1 milion korun.

Čtěte také

Spolek se chystá zachránit také varhany, které pochází z roku 1754 a jsou celé původní. Nikdy nebyly opravovány v celku, ale vždy se jednalo o drobné, mnohdy neodborné úpravy. Jejich oprava bude stát zhruba 5 milionů korun. Záchranné práce tedy začnou, až bude mít spolek dostatek financí na ty první etapy rekonstrukce.

Důležitou součástí zdrojů spolku jsou také příspěvky dárců, nebýt jich, byla by oprava kostela velmi náročná. Všechny informace o spolku naleznete na webových stránkách kostelsedlec.cz.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio