Společné operační středisko v Karlových Varech se začne stavět za tři roky

29. červenec 2021 11:50

Karlovarský kraj pokračuje v přípravách společného operačního střediska všech složek Integrovaného záchranného systému. Vedení kraje nyní vybralo projektanta, který vyhotoví projekt včetně autorského dozoru a stavebního povolení za 13 milionů korun.

Stavební práce by pak mohly začít za tři roky. Společný dispečink by měl záchranným složkám pomoci rychleji a účinněji reagovat na nahlášené události. „Předpokládáme, že zpracování projektové dokumentace bude trvat zhruba dva roky. To znamená, že by mohlo být vydáno stavební povolení v roce 2023 a pak bychom chtěli soutěžit dodavatele stavby. Předpokládáme, že další dva roky by mohla trvat stavba,“ řekl náměstek hejtmana Dalibor Blažek (Místní).

Při přípravě operačního střediska chce kraj využít novou metodu BIM (Building Information Modeling). Projektant vytvoří digitální 3D model budovy, který umožní lépe a transparentně kontrolovat stavbu a minimalizovat dodatečné náklady. Hotový projekt pak určí přesnou cenu stavby.

Podle náměstka se náklady nyní odhadují na 350 milionu korun. Kraj má na financování přislíbenou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), která by mohla pokrýt až 85 procent nákladů.

Společné operační středisko bude stát v Karlových Varech v areálu krajského úřadu mezi budovou hasičů a úřadem práce. Budou ho využívat složky hasičů, policistů, záchranářů a městské policie. Původně chtěl kraj společně s městem Karlovy Vary umístit v operačním středisku i sídlo městské policie. Na jeho stavbu by ale nemohl čerpat dotace.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio