Split láká turisty také po skončení hlavní sezony

4. září 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

V Opatii řádí salmoneloza. Had - nebezpečnější než česká zmije obecná - znovu zaútočil nedaleko moře, u Zadaru. Split láká turisty také po skončení hlavní sezóny. Nižší ceny letos oslovily například Angličany, Iry a Japonce.

V Opatii řádí salmoneloza. Místní podezřívají supermarket Billa, že prodával špatné potraviny. Hygienici ale mají jasno, příčinou nemoci potraviny z Billy rozhodně nejsou. Nemoc se údajně rozšířila z jedné malé restaurace. Buďte proto víc než opatrní.

Had - nebezpečnější než česká zmije obecná - znovu zaútočil nedaleko moře, u Zadaru. Kousnul holčičku, která si hrála ve vesnici před kostelem. Poskoci se letos v Chorvatsku přemnožili a kvůli nedostatku vody se stahují k lidským obydlím. Proti uštknutí funguje sérum, které mají záchranáři.

V moři u Puly se našly zbraně a střelivo. Přes deset tisíc nábojů do pušek, pětset beden protileteckých střel a řada další věcí pochází podle chorvatských pyrotechniků z druhé světové války. Do moře je zřejmě naházela ustupující italská armáda.

Jižní Jadran trápí odpadky. Na první pohled to není znát, moře působí stále půrzračně - potápěči ale upozorňují, že vodní proudy tam zanášejí nepořádek doslova z celého Jadranu. V hloubce od jednoho kilometru jsou prý nánosy PET lahví a dalších odpadků, které se ve slané vodě rozkládají jen velmi pomalu.

Split láká turisty také po skončení hlavní sezony. Nižší ceny letos oslovily například Angličany, Iry a Japonce. Splitská centrála cestovního ruchu zároveň vítá to, že diokleciánovo město stále víc objevují Rusové. Mají zájem nejen o Split a přilehlé ostrovy, ale také o pámatkově chráněný Trogir... Že teď chorvatské pobřeží ve velkém živí především Češi, Poláci, Maďaři a Slováci - to místní experti na cestovní ruch vůbec nepřipouštějí.

Dubrovník chce přilákat boháté turisty na luxusních lodích. Město chce kvůli tomu zvýšit počet přístavišť a míst, kde by na volném moři mohly kotvit obří lodě. Letos Dubrovník oslovil na 750 tisíc takovýchto turistů a dál by měl jejich počet narůstat, až na hranici jednoho a půl miliónu za rok. Na druhou stranu, turisté na luxusních lodích se v Dubrovníku příliš dlouho nezdrží. Zpravidla den, možná dva - na prohlídku města a kvůli koupání pod hradbami.

Kurzy a PHM

Jedno euro vyměníte za 7 kun a 10 lipa, 100 českých korun pak za 28 kun a 70 lipa. Natural 95 - říkají mu eurosuper - stojí 8 kun a 93 lip, nafta pak 9 kun. LPG pořídíte za 3 kuny a 35 lip.

Doprava

Z chorvatských silnic nemáme hlášeny žádné problémy. Na dálnici Rijeka - Záhřeb je uzavřen exit Vrata. Hranicemi projedete bez čekání. Varování - před zůženou silnicí nebo při přeřazování z pruhu do pruhu nespoléhejte na pravidlo zipu. Chorvaté ho neznají!

Předpověď počasí na 5. 9. 2008

U Jadranu bude zítra slunečno a místy velmi teplo. Na Istrii ale oblačno s přeháňkami a bouřkami. Ranní teploty 20 až 24, odpolední vystoupí na 28 až 33 stupňů.

Jachtaři se mohou těšit na jihovýchodní vítr 8 až 18, na otevřeném moři až 24 uzlů. Moře bude mezi dvojkou a trojkou. Viditelnost do 20-ti kilometrů. Pozor - na severním Jadranu nárazy větru až 38 uzlů!

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu