Spinner: Hit mezi hračkami. Pozor na těžké kovy a baterie

18. říjen 2017

Pokud máte ve svém okolí děti, už jste ji určitě viděli. Plastová nebo kovová rotující vrtulka, která se točí na prstu a leckdo s ní dokáže dělat doslova psí kusy. Módní hit mezi hračkami se prosadil takovou rychlostí, že pro něj nemáme ani české jméno. Anglický název fidget spinner nebo finger spinner by v českém překladu zněl „prstové točítko“. Děti mu říkají prostě spinner.

Na jedné straně vyvolalo zájem tvrzení o jeho údajně uzdravujících schopnostech, na druhé straně se vyrojily spekulace o možných negativních vlivech. Není proto divu, že byl spinner podroben nezávislému spotřebitelskému testu.

Léčivá pomůcka? Psychologové jsou spíše skeptičtí

Počátek vlny zájmu o spinnery byl živen zprávami o tom, že jde údajně o pomůcku, která by měla pomoct dětem s hyperaktivitou, případně dospělým při léčbě závislostí, například při odvykání kouření. Odborníci jsou ale k takovým tvrzením skeptičtí a považují podobné zprávy převážně za marketing, který má výrobek prodávat. Podle psychologů nejsou k dispozici objektivní vědecké důkazy, že jde o víc než normální hračku, která není nikterak zvláštní a k relaxaci může přispět podobně jako mnoho jiných hraček nebo aktivit.

Z amerických odborníků svůj skepticismus vyjádřil například profesor Scott Kollins z Duke University nebo Julie Schweitzerová z Kalifornské univerzity. Z českých odborníků pak opakovaně dětský psycholog Václav Mertin z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Výsledky dánského spotřebitelského testu

V září letošního roku nevládní organizace Dánská spotřebitelská rada zveřejnila výsledky nezávislých laboratorních testů 12 různých typů spinnerů. V laboratořích zadala testování obsahu těžkých kovů, ftalátů a polyaromatických uhlovodíků. A osm testovaných hraček dopadlo dobře.


Čím je olovo nebezpečné?
Jde o těžký kov, který se do těla může dostávat v malých dávkách pravidelně po dlouhou dobu. Má schopnost dlouhodobě přetrvávat v lidském těle a hromadit se v něm. Olovo je toxická látka, která může poškozovat játra, ledviny, ale červené krvinky nebo nervový systém.

Dva kovové spinnery v testech neprošly, protože v nich byla prokázána vysoká koncentrace olova, přibližně 10krát vyšší než jsou limity platné pro hračky. Tři testované spinnery pak uvolňovaly další těžký kov - nikl, který může na kůži způsobovat alergickou reakci. Ve dvou případech šlo o stejné výrobky, které zároveň obsahovaly vysoké množství olova.

Některé spinnery jsou vybaveny také svítícími LED diodami, a proto jako zdroj energie obsahují malé knoflíkové baterie. V jednom případě dánská spotřebitelská organizace zjistila, že baterie nesplňuje pravidla pro hračky, protože děti ji mohou snadno z točítka vyndat a jejich zdraví by mohlo ohrozit případné spolknutí baterie.

Celkem 4 z 12 testovaných spinnerů tedy Dánská spotřebitelská rada na základě výsledků testů nahlásila tamní chemické inspekci, aby tyto výrobky byly jakožto nebezpečné staženy z pultů.

Náměty na další pořady Zdraví „v cajku“ posílejte na e-mail zdravi@pl.rozhlas.cz.
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.