Špenátové šátečky vznikly náhodou. Miroslav Karásek upravil desítky let starý recept

Nemusí být Velikonoce, abyste si užili špenátové šátečky z mrkvového těsta. Recept přitom vznikl neplánovanou inovací. Miroslavu Karáskovi z Jihlavy zbyl špenát, ze kterého udělal spolu s uzeným masem nádivku. A použil ji místo povidel do receptu od babičky.

Špenátové šátečky 

Ingredience na těsto: 

450 g polohrubé mouky
250 g tuku (másla)
100 g mrkve
50 g celeru
50 g petržele
1 sáček prášku do pečiva 

Ingredience na náplň: 

300 g listového špenátu
1 střední cibule
2 stroužky česneku
150 g šunky nebo uzeného masa
olej 

Na posyp: 

sůl s paprikou nebo ďábelským kořením – dle chuti 

Postup: 

Polohrubou mouku smícháme s práškem do pečiva. Nastrouháme celer, petržel a mrkev na jemném struhadle (těsto je pak vláčné). K zelenině přidáme mouku s práškem do pečiva a tuk a těsto zpracujeme tak, aby se dalo později vyválet. Dáme do chladu odpočinout. 

Mezitím si nakrájíme cibuli, špenát a maso na co nejmenší kostičky. V kastrolu rozpálíme olej, necháme zesklovatět cibuli, poté přidáme maso a nakonec špenát. Podusíme 10 minut. 

Podle toho, kolik je vody ve špenátu, ji necháme odpařit, aby náplň nebyla tekutá. Dochutíme česnekem, solí a pepřem. 

Vychlazené těsto rozválíme na cca 3 mm silný plát, nakrájíme na čtverce (6x6 cm), ty poklademe náplní a těsto balíme protilehlými cípy k sobě, aby vznikl šáteček. Spoje navrchu šátečku ještě lehce utěsníme, aby náplň nevytekla při pečení. 

Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů na 25 minut. 

Zatímco se pečou v troubě šátečky, připravíme si posypku, kterou sypeme na lehce vychladlé šátečky. Smícháme 1 lžičku soli, 1 lžičku sladké papriky, ¼ lžičky pálivé papriky nebo jiného výrazného koření dle chuti. 

Šátečky se jedí vlažné i studené, hodí se jako jednohubky k vínu, pivu, zkrátka tomu, co vám chutná. 

Miroslav Karásek 

Recept vymyslel, když připravoval tradiční mrkvové šátečky podle receptu své babičky, která se narodila v roce 1910. Šátečky plnila povidly, jenže panu Karáskovi zbylo trochu špenátu, a tak ho využil jako náplň. A všem výsledek zachutnal. Tým Pochoutkového roku navíc na uvítanou ozkoušel ještě domácí bezový likér s kávou.