Speciální technologie vyčistí podzemní vody u bývalého lomu Hájek. Výstavba čistícího systému začala

11. září 2020 13:00

U výsypky bývalého lomu Hájek na Karlovarsku vzniká unikátní čistící systém podzemních vod. Na jeho výstavbě spolupracuje Státní podnik DIAMO s Technickou univerzitou v Liberci.

Vyhloubené jámy a sondy pro sledování vody v podloží. Tak to aktuálně vypadá u výsypky bývalého lomu Hájek. Státní společnost DIAMO tady začala s výstavbou čistícího systému, který v budoucnu zachytí nebezpečné látky tak, aby se nedostaly dál do přírody a povrchových vod. Technologii, která využívá umělé mokřady, vyvinuli odborníci z Technické univerzity v Liberci.

Součástí čistícího systému budou sedimentační nádrže, třískové železo a mokřady. Jeho výstavba je zatím v počáteční fázi. „Byly zahájeny výkopové práce na první z té kaskády čistících stupňů. Přičemž ten první stupeň bude mít za cíl podzemní vodu provzdušnit,“ uvedla za zhotovitele Tereza Hnátková.

„Vzhledem k tomu, že ten první systém bude koncipovaný v betonu, bude se jednat o betonové nádrže. Jsou tady udělané sondy, které sledují stabilitu toho podloží. Na základě těchto výkopových sond pak s projektantem ještě budeme konzultovat úpravu podloží před instalací nádrží,“ vysvětlila Hnátková.

Čtěte také

Na výstavbu jedinečného čistícího systému se přijel podívat i dánský expert Carlos Arias: „Myslím, že je to pokrok v technologii čištění. Tohle je první místo, kde se bude v takové míře využívat systém mokřadů, tedy Wetland. Je vidět, že to funguje a myslím, že bychom ho měli používat i jinde ve světě.“

Unikátní metodu vyvinuli odborníci na Technické univerzitě v Liberci. Na projektu spolupracují i během výstavby, potvrdil profesor Miroslav Černík: „Budeme testovat, které to železo je nejlepší, aby ta bariéra fungovala po mnoho let bez údržby a měla parametry, které chceme.“ Kromě toho budou odborníci z univerzity pravidelně odebírat také vzorky vody, aby mohli porovnat případné zlepšení jejího stavu.

Výstavba nového čistícího systému potrvá do září příštího roku.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio