Soud zamítl žalobu Zádamského kvůli údajně zmařeným obchodům

13. listopad 2019 11:00

Pražský městský soud dnes zamítl odvolání Milana Zádamského, který se po státu domáhal náhrady škody 63 milionů korun. Potvrdil tak rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 2, který mužovu žalobu loni v dubnu zamítl.

Zádamský v žalobě tvrdil, že mu jeho nezákonné trestné stíhání v kauze údajného vyděračského gangu z Karlovarska zmařilo obchody. Rozhodnutí je pravomocné. „Na žalobci bylo důkazní břemeno a žalobce skutečně okolnosti, které prokázat měl, neprokázal,“ uvedla soudkyně. „Za této situace považujeme zamítavý výrok za správný,“ doplnila.

Obžaloba tvrdila, že Zádamského skupina ničila podnikatelům provozovny, napadala hosty a hrozila likvidací dětí i celých rodin vydíraných. Soudy však nakonec konstatovaly, že pro prokázání těchto skutků neexistuje dostatek důkazů, a v roce 2010 definitivně zprostily všechny obžalované viny.

Stíhání trvalo déle než tři roky

V žalobě muž tvrdil, že kvůli trestnímu řízení sešlo z předjednané koupě hotelu jeho společností ZM Trading. O další peníze údajně přišel, protože jeho další firmě Casso Invest byl zmařen podnikatelský záměr v herním průmyslu. Firma figurovala i v Zádamského trestní kauze. Obžaloba tvrdila, že podnikům násilím nutila své herní přístroje.

Zádamský původně vyčíslil škodu na 77 milionů korun. Postupně vzal zpět pětimilionový požadavek na náklady za obhajobu i zhruba osm milionů, které chtěl v souvislosti s tím, že Casso Invest údajně hodlala před jeho vzetím do vazby dovážet zboží z Číny, což se pak nestalo.

Kromě majetkové škody se Zádamský v minulosti domáhal i náhrady nemajetkové újmy. Jemu a dalším 11 mužům, které obžaloba označila za jeho gang, nejprve ministerstvo spravedlnosti dohromady vyplatilo 4,3 milionu korun. Soudy jim pak přiznaly dalších více než osm milionů, přičemž částku ještě výrazně navýšily úroky.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související

  • Soud skončil, rozpaky zůstávají

    Toto pondělí se definitivně uzavřela jedna právní kauza, která patřila na západě Čech k nejsledovanějším. Jde o případ takzvaného gangu bratří Zádamských, k němuž s...

  • Mnoho políček soudní tajenky

    Dnes je tomu přesně deset měsíců, co se Krajský soud v Plzni začal zabývat kauzou skupiny dvanácti obžalovaných, kterou média označila termínem "gang Zádamských"...