Soud zamítl poslední stížnost na senátní volby na Karlovarsku, výsledky jsou definitivní

27. říjen 2022 08:35
Volby – Karlovarský kraj

Výsledky letošních senátních voleb jsou definitivně potvrzené, Nejvyšší správní soud (NSS) ve středu zamítl poslední nevyřízenou stížnost. Týkala se obvodu Karlovy Vary, podal ji bývalý senátor Jan Horník (STAN).

NSS letos dostal čtyři stížnosti, nevyhověl žádné z nich. Všech 27 letos zvolených senátorů se bude moci ujmout svého mandátu na schůzi horní komory, která začne 2. listopadu. Senátoři si na ní zvolí své vedení a rozdělí se do senátních výborů a komisí.

Horník ve stížnosti tvrdil, že byl vystaven masivní negativní kampani s nepravdivými informacemi, a to na facebooku, instagramu, webu Horník nebo vekslák, v letácích i velkoplošné venkovní reklamě s nápisem „Jan Horník (STAN) – Imunita přijde vhod“. Šlo podle něj o profesionální práci, která jej dehonestovala u tisícovek obyvatel regionu.

NSS uznal, že kampaň lze považovat za „nevybíravou až nevkusnou“. Horník ale na útoky reagoval a ve veřejném prostoru nabídl svá protitvrzení. „Bylo tedy na voličích, nikoli na NSS, aby byli arbitry ve věci přesvědčivosti tvrzení obsažených v negativní kampani proti němu, či naopak tvrzení, jimiž je vyvracel,“ stojí v rozhodnutí.

Soud připomněl, že jeho možnosti jsou limitované

Rozhodnutí voličů může změnit jen ve výjimečných případech, kdy vady volebního procesu prokazatelně ovlivní výsledek. NSS poukázal na to, že výsledek v prvním kole senátních voleb na Karlovarsku nebyl vyloženě těsný. Horník skončil čtvrtý, s odstupem téměř dvou procent za druhou postupující kandidátkou.

Dříve odmítnutou stížnost, která se týkala obvodu Frýdek-Místek, podala strana Domov kvůli tomu, že frýdecko-místecký magistrát údajně neregistroval jejího kandidáta. Proti neúspěšné registraci se strana už dříve bránila jiným návrhem, který odmítl krajský soud. Pro opětovné přezkoumávání prostřednictvím návrhu na neplatnost voleb už ale podle NSS není procesní prostor. Na Frýdecko-Místecku volby vyhrál Zdeněk Matušek, který kandidoval za ČSSD a ANO.

Podle další odmítnuté stížnosti měl soud zvážit opakování voleb v Jihlavě, kde obhájil mandát Miloš Vystrčil (ODS), a všude jinde, kde neuspělo ve druhém kole ANO. Jako důvod uvedl pisatel stížnosti výrok, který zaslechl v televizním vysílání a podle kterého se na Jihlavsko voliči „sváželi z celé republiky“. Podle stížnosti to mohlo odradit potenciální voliče hnutí ANO, naopak mobilizovat odpůrce, což prý „narušilo přirozenou volbu“ mezi kandidáty. NSS ale uvedl, že volič přesně neformuloval, čeho a proč se domáhá, a vadu návrhu ani po výzvě neodstranil. Proto soud stížnost odmítl, stejně jako další podnět, podaný opožděně.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio