Soud v případu údajně neoprávněného vydávání řidičských průkazů uložil podmíněné a peněžité tresty

12. říjen 2023 17:01

Okresní soud v Jablonci nad Nisou ve čtvrtek 12. října 2023 rozhodl v kauze neoprávněně vydaných řidičských průkazů na Jablonecku. V kauze je obžalováno celkem pět lidí. Soudní jednání sledovala redaktorka Eva Malá.

Čtěte také

Oba obžalovaní provozovatelé autoškol na soudní jednání přišli. Podle státního zástupce Romana Šíra byli odsouzení za účastenství ve formě pomoci ke zvlášť závažnému zločinu zneužití pravomoci úřední osoby a také přijetí úplatku. Šlo o celkem 80 případů, kdy pomáhali žadatelům o řidičský průkaz podvodně složit závěrečné zkoušky.

Odsouzení se se státním zástupcem dohodli na vině a trestu, soudní líčení díky tomu trvalo pouze hodinu a půl. Oba provozovatelé autoškol souhlasili, a tak soud oběma uložil tříletý podmíněný trest s odkladem na čtyři roky.

67letý Ladislav Čičmanec z Jablonce nad Nisou navíc musí zaplatit 200 000 korun a 64letý Radoslav Fišera z Velkých Hamrů 50 000 korun. K tomu jim ještě propadly věci za téměř 9 tisíc korun.

Státní zástupce Roman Šír doplnil, že výše peněžitých trestů odpovídá výši úplatků, které měli trestnou činností získat. Ani jeden z odsouzených se k případu nevyjádřil.

V kauze bylo obviněno celkem pět lidí, které policisté v souvislosti s tímto případem zadrželi v květnu 2022; dva zkušební komisaři, kteří pracovali na městském úřadu v Tanvaldu, a tři provozovatelé autoškoly. Trestní stíhání jednoho komisaře policisté podmíněně zastavili v přípravném řízení. Nad zbývajícími dvěma obviněnými soud vynese rozsudek ve čtvrtek 19. října 2023. I oni uzavřeli dohodu o vině a trestu.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související