Soud řeší otázku podmíněného propuštění žhářů z Vítkova, vyžádal si posudek

22. únor 2023

Dva muži odsouzení před 12 lety za žhářský útok na domek Romů ve Vítkově na Opavsku zažádali o podmíněné propuštění. Šumperský okresní soud si kvůli jejich žádosti nechal vypracovat znalecký posudek.

Žádost Václava Cojocara a Iva Müllera doputovala k šumperskému soud na konci loňského roku. Společně s dalšími dvěma muži byli zmínění odsouzeni za pokus o několikanásobnou rasově motivovanou vraždu a své tresty si odpykávají ve věznici na Mírově. Posudek bude zpracovávat psycholog:

"Jedná se o posudek z oboru klinické psychologie. Vypracování znaleckého posudku je standardním postupem soudu při rozhodování o žádosti o podmíněné propuštění, posudek slouží jako jeden z podkladů pro rozhodnutí o žádosti. Délku vypracování posudku nelze sdělit, neboť je to individuální záležitost a podstatné také je aktuální vytížení znalce," uvedl mluvčí soudu.

Cojocaru a Müller byli ke dvacetiletým trestům pravomocně odsouzeni Vrchní soudem v Olomouci 18. března 2011, Müllerovi tehdy vrchní soud trest snížil z 22 na 20 let. Pomohlo mu, že projevil lítost a policii pomohl celý čin rozkrýt. Spolu s nimi byli odsouzeni David Vaculík a Jaromír Lukeš, kteří dostali 22 let. U prvních dvou nyní uplynula doba dvou třetin trestu, po které si mohou o podmíněné propuštění zažádat - ve lhůtě se počítá i doba strávená ve vazbě.

Podle obžaloby čtyři mladíci na dům obývaný početnou romskou rodinou zaútočili v noci na 19. dubna 2009. Do oken hodili zápalné láhve. Dům začal okamžitě hořet. Tři lidé byli zraněni, nejvážněji tehdy ani ne dvouletá Natálie. Dítě bylo popáleno na 80 procentech těla a přišlo o tři prsty na rukou. Podle znalců všichni čtyři odsouzení patřili k aktivním severomoravským neonacistům, kteří propadli neonacistické ideologii a hlásili se k rasismu.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.