Součástí Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech je už podvacáté Kino bez bariér

3. červenec 2019 10:00

Zajištění lístků, dopravy nebo asistenta. To jsou služby, které nabízí handicapovaným filmovým fanouškům Kino bez bariér. Projekt je součástí karlovarského filmového festivalu od roku 2000. A podle organizátorů počet účastníků každý rok roste.

Symbolem karlovarského filmového festivalu jsou takzvaní batůžkáři. Kromě nich ale tvoří specifickou skupinu návštěvníků i klienti Kina bez bariér. Projekt, který během filmového svátku zajišťuje veškerý servis pro hendikepované filmové fanoušky, je jeho součástí už podvacáté.

Lidé jsou z něj nadšení a na festival míří z celé republiky. „Co se lístků týče, nemusíme se o nic starat, což je paráda. Péče o nás je obrovská,“ uvedla paní Čermáková z Brna, která se na festival do Karlových Varů vrací pravidelně.

„Myslím si, že je to ojedinělý projekt. Vozíčkáři a různí lidé s hendikepem dostanou lístky a navíc je jim zajištěná doprava po Varech,“ řekla Jana Hanová, pracovnice u přepážky Kina bez bariér. Pro hendikepované návštěvníky a jejich doprovod je připravená i zvláštní kapacita na jednotlivá představení. Kromě lístků jim ale Kino bez bariér zajišťuje také přepravu mezi jednotlivými kinosály speciálními minibusy.

Letošní ročník je pro členy Kina bez bariér jubilejní. Na mezinárodním festivalu totiž nabízí své služby už podvacáté. „Oblíbenost kina roste. Počet návštěvníků je rok od roku vyšší. Máme tady také návštěvníky, kteří se sem vrací pravidelně, a my se na ně už moc těšíme,“ dodala Hanová a prozradila, že ona sama na festivalu pracuje devátým rokem. Víc než o práci je ale podle ní karlovarský filmový festival místem pro setkávání.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio