Sokolovská uhelná připraví pozemky pro stavbu polygonu pro BMW

21. prosinec 2017

Společnost Sokolovská uhelná se bude podílet na přípravě pozemků pro stavbu zkušebního polygonu pro samořiditelná, vozidla, který chce na Sokolovsku vybudovat automobilka BMW. Automobilka od těžařské firmy pozemky koupila a zahájení provozu na polygonu plánuje zhruba na rok 2022.

„Sokolovská uhelná má dostatečné technické zázemí a zkušenosti pro nutné úpravy profilu Podkrušnohorské výsypky a s tím souvisejícím přemisťování velkých objemů zemin," uvedl předseda představenstva Jiří Pöpperl.

S podobnými projekty má firma zkušenosti, které využila i při výstavbě rozsáhlých projektů, jako bylo koupaliště Michal nebo golfový areál v Sokolově.

Čtěte také

BMW vybíralo místo pro stavbu polygonu z více než osmi desítek lokalit v celé Evropě. Pro bývalou výsypku na Sokolovsku nakonec rozhodla jak poloha, tak její podoba, kterou lze upravit přesně podle potřeb testovacího okruhu. Sokolovská uhelná je navíc schopna zjistit potřebnou úpravu celé oblasti.

Nový testovací okruh BMW má umožnit simulaci provozu na všech druzích komunikací, od víceproudých silnic až po městskou dopravu. Bude přes 100 kilometrů dlouhý a jeho součástí má být i více než deset budov. Automobilka do něj hodlá investovat stovky milionů eur a má zaměstnat až 400 lidí.

Partnery jako je BMW Sokolovská uhelná, která se připravuje na postupné ukončování těžby uhlí v regionu, preferuje. "Je to jediná možnost, jak zajistit dlouhodobě pracovní místa a ekonomickou i sociální stabilitu Sokolovska v době, kdy už nebude uhlí. Jednoduché montážní práce jsou příliš závislé na nízkých mzdách a kurzu koruny. Dnes jsou tady, zítra se klidně přesunou o tisíce kilometrů dál. Naopak projekty postavené na vysoké odbornosti mají z dlouhodobého hlediska výrazně větší stabilitu a přínos," dodal Pöpperl.

zdroj: ČTK
Spustit audio