Sokolovská uhelná by chtěla otevřít vlastní střední školu, chybějí jí odborníci

6. květen 2023 12:00

Sokolovská uhelná připravuje vznik vlastní střední školy, připravovala by studenty v oborech, které těžební a energetická společnost nutně potřebuje. Na trhu práce jde o nedostatkové specializace. Vlastní technické lyceum by mohlo nabídnout vzdělávání v oborech, které současné střední školy v regionu nenabízejí.

„Přemýšlíme o technickém lyceu, to znamená středoškolském vzdělání zakončeném maturitou se specializacemi v odvětvích, jako jsou informační systémy v energetice, jako je energetický management. To jsou věci, které budou provázet budoucí transformaci energetiky. V tuto chvíli nejsou odborníci v těchto tématech, kteří by prošli odpovídající střední školou. Je to pak provázané i na navazující vysokoškolské studium ve spolupráci se Západočeskou univerzitou v Plzni," uvedl předseda dozorčí rady Sokolovské uhelné a SUAS Group Pavel Tomek.

Střední škola by tak mohla vyučovat například i robotizaci nebo chemii v energetice. Jde o obory, na které se chce Sokolovská uhelná a její sesterská SUAS Group zaměřit v souvislostí s ukončováním těžby a zpracování hnědého uhlí.

Těžařská firma by chtěla školu provozovat ve své režii

Školu by chtěla Sokolovská uhelná provozovat ve své režii, případně ve spolupráci s jinými školami, které už mají licence na podobné obory vzdělávání.

„Nechceme na systému vzdělávání vydělávat, ale projekt by měl být soběstačný. Máme i úzkou spolupráci se Západočeskou univerzitou a máme podporu pedagogů a asistentů, kteří by byli ochotni a schopni tyto obory vyučovat,” doplnil Tomek.

Podle něj jde vývoj v energetice rychleji, než je školství schopné na to reagovat. "Hledáme mezistupně, jak si pomoci sami. Vedle toho ale počítáme nadále se spoluprací se školami, s kterými už nyní spolupracujeme. Chybí nám asi 100 zaměstnanců v technických profesích, jako jsou elektrotechnici, zámečníci, strojní výroba nebo (odborníci) pro projekty v oblasti chemie,” uvedl Tomek.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související