Sokolov vůbec poprvé hostil Sportovní hry seniorů. Nejstarší účastnici bylo 85 let

13. červen 2019 15:35

Akce, kterou založil bývalý mistr světa ve sportovním aerobiku David Huf, se až do loňského roku konala jen v Praze. Aktivní senioři dnes 13. června závodili poprvé v areálu Bohemia v Sokolově. 

Letní biatlon, fotbal v chůzi nebo skok do dálky. To jsou sporty, ve kterých dnes závodili senioři v Sokolově. První sportovní hry tady pořádal spolek „Buď fit, seniore“, který tuto akci organizoval posledních deset let v Praze. Cílem projektu, který založil v roce 2007 fitness trenér a bývalý mistr světa a Evropy ve sportovním aerobiku David Huf, je vytvářet a podporovat komunitu aktivních seniorů a přispět k navazování jejich vzájemných kontaktů napříč generacemi.

Připraveno bylo celkem sedm sportovních disciplín, mezi nimiž nechyběl seniorský biatlon, nordic walking, slalom, fotbal v chůzi, pétanque, skok do dálky či méně známý, ale o to víc oblíbený woodball, který je kombinací kroketu a golfu.

Jako první odstartovali muži v nordic walking, což je rychlá chůze s hůlkami. Pak přišel na řadu takzvaný fotbal v chůzi, kdy proti sobě nastoupila pětičlenná smíšená družstva. Zápas trval 20 minut a nejdůležitější podmínkou byla právě chůze, nikdo nesměl ani popoběhnout. Následoval biatlon, skok do dálky, pétanque a slalom. Na závěr si senioři mohli zasoutěžit v tombole.

Všichni účastníci byli starší šedesáti let, většina z nich se sportu věnuje aktivně a jsou členi Sokola. Kategorie jednotlivých disciplín byly rozděleny do čtyř kategorií s odstupem pěti let věku soutěžících. Nejstarší účastnice na akci oslavila své 85. narozeniny, k této příležitosti ji do her přihlásila její dcera. Pro srovnání nejstaršímu účastníkovi pražských sportovních her vůbec bylo 92 let. Celkem se do akce zapojilo 128 seniorů.

Do her se zapojili také politici, kteří odpoledne nastoupili proti aktivním seniorům v družstvu složeném ze starostky města Sokolov Renaty Oulehlové (ANO), místostarostů Jana Picky (ČSSD) a Karla Jakobce (ODS), krajského radního Petra Kubise (ANO) a hejtmanky Jany Mračkové Vildumetzové (ANO).

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio