Sokolov převzal od stavební firmy dokončenou Krejcarovou lávku, lidem se ale příliš nelíbí

2. červen 2023 12:05

V Sokolově otevřeli novou Krejcarovou lávku, která propojí centrum města s rozvojovou oblastí Jižní lom. Termín dokončení se několikrát odkládal, postavená měla být už loni. 

Most za 70 milionů korun zaplatilo ministerstvo financí z dotací na zahlazování následků důlní těžby, menším podílem přispělo také město. Výrazná stavba se ale některým lidem nelíbí, kromě dominantní žluté barvy jim vadí například kvalita provedených prací.

„Lávka je předaná a zkolaudovaná, jen se tam dodělávají další opravy a nedodělky, což už ale nebrání užívání. Věřím, že jsou to už jen maličkosti, které se v průběhu budou odstraňovat,“ řekl starosta Petr Kubis (ANO). Opravy zahrnují výměnu některých prken, která se zkroutila či popraskala, obrus ostrých hran u zábradlí a svárů. Dokončené by měly být do několika dnů.

Termín dokončení se několikrát měnil

Stavební práce zahájila firma před dvěma lety. Ještě předtím museli stavbaři zbourat původní lávku, která byla ve špatném technickém stavu. Stavbu narušila epidemie koronaviru, takže se práce na několik měsíců zastavily.

Termín dokončení lávky se pak ještě několikrát posouval. Důvodem byly vady v projektu i komplikace vzniklé při stavbě a s tím související náročná administrativa. Během stavby se zvýšily také náklady. Kvůli novým skutečnostem zjištěným při stavbě stoupla konečná cena podle mluvčího ministerstva financí Filipa Běhala o deset milionů korun.

Ministerstvo hradí stavbu z programu, který pomáhá zahlazovat ekologické škody po těžbě v Ústeckém a Karlovarském kraji. Město zaplatilo osvětlení lávky a vícepráce spojené s vadami nebo změnami projektu za deset milionů korun.

Radnice chce nyní upravit přilehlé břehy u lávky a zakrýt parovod. Na záměr si nechá zpracovat projekt. Vzniknout by tam měla klidová zóna s promenádou, lavičkami a novou zelení. Součástí by měly být naučné tabule s informacemi o historii města. Upravit a zvelebit chce město také nedaleký ostrov.

autoři: Dominik Hron , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio