Sokolov povede koalice ANO, HMS a ČSSD. Starostkou bude zřejmě Oulehlová

16. říjen 2018 08:00

Sokolov v následujících čtyřech letech povede koalice hnutí ANO, Hnutí pro město Sokolov (HMS) a ČSSD. Zástupci všech tří subjektů už podepsali koaliční smlouvu. Personální obsazení jednotlivých funkcí oznámí strany do 20. října. Starostkou se zřejmě stane dosavadní místostarostka Renata Oulehlová z hnutí ANO.

„Vítězné hnutí ANO bude mít starostu plus tři křesla v radě. Hnutí pro město Sokolov bude mít prvního místostarostu a dvě místa v radě. ČSSD bude mít místostarostu a jedno místo v radě," řekla Oulehlová. Místostarostka získala v komunálních volbách nejvíce preferenčních hlasů. Postoupila také do druhého kola senátních voleb, porazil ji ale Miroslav Balatka (STAN).

Ve vedení města se tak zřejmě oproti předchozímu volebnímu období příliš nezmění. Hnutí pro město Sokolov bude na funkci místostarosty nominovat Karla Jakobce, který dosud na pozici působil. Dalším místostarostou by mohl být současný starosta Sokolova Jan Picka z ČSSD. Třetího místostarostu Sokolov v následujících letech mít nebude. Na pozici dosud působil Pavel Rybář z hnutí ANO, který v říjnových volbách nekandidoval.

V radě města bude za ČSSD nadále působit ředitel sokolovského muzea Michael Rund. Za Hnutí pro město Sokolov zůstává v radě ředitel fotbalového klubu Baník Sokolov Tomáš Provazník, novým radním bude dosavadní ředitel Městského domu kultury Ladislav Sedláček. Za ANO by kromě Oulehlové v radě mohl zasednout dosavadní radní Petr Kubis nebo lídr kandidátky ANO a ředitel Sokolovské bytové Erik Klimeš, hnutí ale jména kandidátů zatím neoznámilo. V předchozím volebním období byl v devítičlenné radě ještě zástupce KSČM.

Nové vedení města tak bude podle Oulehlové pokračovat v dosavadní práci. Zaměří se na výstavbu domova pro seniory, stěhování knihovny na Staré náměstí nebo řešení problému parkování ve městě. Volby v Sokolově vyhrálo ANO, na druhém místě skončilo Hnutí pro město Sokolov. ČSSD byla třetí následována Piráty, v zastupitelstvu dále zasedne ještě Radnice středu a komunisté.

Koalice v Mariánských Lázních vznikne zřejmě pod vedením Pirátů

Piráti v Mariánských Lázních podepsali memorandum o radniční spolupráci s ODS, Změnou pro Mariánské Lázně a Volbou pro lidi. Piráti ve městě stejně jako před čtyřmi lety vyhráli volby, o vytvoření koalice se ale po volbách snažilo i ANO, které skončilo těsně druhé. V případě úspěšných jednání by se vznikající koalice mohla rozšířit ještě o Město sobě,“ informoval v tiskové zprávě pirátský zastupitel Josef Pavlovic.

„Post starosty by obsadil zástupce Pirátů, prvního místostarosty Občanská demokratická strana a druhého místostarostu by vyslala Změna pro Mariánské Lázně," uvedl Pavlovic.

Spolupracující subjekty by v tomto složení měly v jednadvacetičlenném zastupitelstvu 12 mandátů. Kdyby se k nim přidalo ještě hnutí Město sobě, měla by koalice 14 hlasů. V opozici by zůstalo s pěti mandáty ANO a dva zastupitelé komunistů.

Piráti přitom v uplynulých čtyřech letech vedli město společně s ANO. Po letošních volbách ale strany narazily na programové neshody. V koalici s nimi byla ČSSD a uskupení Volby 94-2014. Letos Piráti získali v komunálních volbách 22,49 procenta hlasů, druhé ANO 22,44 procenta hlasů.

V Chebu se předběžně dohodli na složení rady a vedení města

V Chebu uzavřou koalici Volba pro město Cheb (VPM), Koalice pro Cheb, Česká pirátská strana a Hnutí 2018. Podle už podepsaného prohlášení by VPM měla mít starostu i oba místostarosta.

„Konstatujeme široký programový průnik všech uvedených subjektů, který bude základem pro programové prohlášení koalice na volební období 2018 až 2022," uvádí se v prohlášení. VPM jednala i s dalšími stranami, ačkoli ve volbách získala 17 ze 30 mandátů.

Podle podepsané dohody by se měl starostou stát Antonín Jalovec a místostarosty Miroslav Plevný a Jiří Černý. VPM bude mít v devítičlenné radě ještě další tři místa. Měli by je obsadit Ilja Horník, Jan Žídek a Ladislav Hrubý. Za Koalici pro Cheb by měl v radě zasednout Karel Tyrpekl, Piráty bude nejspíše zastupovat Ondřej Špendlíček a Hnutí 2018 Gabriela Licková.

„Žádný z koaličních subjektů nebude zasahovat či vetovat právo jiného subjektu nominovat na výše uvedené posty jakéhokoliv svého zastupitele," uvádí se v prohlášení. Komise a výbory by měly být devítičlenné, přičemž ANO, KSČM a ODS budou mít nárok na jednoho člena v komisích.

VPM zároveň vyzvala koaliční partnery, aby do správních rad městských nadací a nadačních fondů přednostně nominovaly respektované osobnosti bez přímé vazby na politické subjekty.

V Ostrově vznikla koalice bez HNHRM, vítěze voleb

V Ostrově na Karlovarsku vznikla koalice bez Hnutí nezávislých pro harmonický rozvoj obcí a měst, které ve městě volby vyhrálo. Na spolupráci se dohodla druhá ODS s ANO, hnutím Ostrováci.cz a ČSSD.

Strany už podepsaly memorandum o společném postupu při sestavování koalice ve městě, řekl lídr ODS Jan Bureš. ODS nominuje starostu. Bureš, který je krajským radním pro zdravotnictví, se o post bude ucházet.

„Co se týče obsazení pozic ve vedení města, bude post starosty obsazen nominantem ODS. Hnutí ANO a Ostrováci.cz budou mít po jednom místostarostovi. Můžu potvrdit, že budu usilovat o to, aby mě ODS nominovala," řekl Bureš. Podle informací ČTK by měl krajský radní funkci na městě zastávat jako neuvolněný, naplno se tedy nadále bude věnovat funkci na kraji.

Čtveřice subjektů bude mít v jednadvacetičlenném zastupitelstvu 12 hlasů. ODS a ANO mají po čtyřech mandátech, Ostrováci.cz tři mandáty a sociální demokraté získali jednoho zastupitele.

Odsunutý vítěz voleb, HNHRM má zastupitelů pět, do zastupitelstva se dostala ještě Unie pro sport a zdraví se dvěma mandáty a komunisté s SPD, kteří mají po jednom zastupiteli.

Příští koaliční partneři se zavázali, že nebudou jednat samostatně s dalšími politickými subjekty o případné koalici. Hnutí ANO mělo přitom původně naplánovanou schůzku s vítězným HNHRM, jak řekl lídr Hnutí nezávislých Pavel Čekan.

Ve vedení města tak zůstává dosavadní starosta Josef Železný (ČSSD). Sociální demokraté v roce 2014 volby v Ostrově vyhráli s 35,04 procenta hlasů, tehdy ale ještě pod vedením Pavla Čekana, který se pak stal starostou. Část stran pod Železného vedením se ale loni spojila s opozicí a Čekana odvolala. V letošních volbách ČSSD získala jen 5,58 procenta a jediný mandát.

zdroj: ČTK
Spustit audio