Sokolov opět odmítl koupi domů nad kinem, bude o ní dál jednat

26. duben 2018 06:40

Město Sokolov opět odmítlo nabídku ke koupi domů nad kinem Alfa. Zastupitelé na zasedání projednali možnost domy odkoupit společně s pražským investorem. Převládly ale obavy nad využitím bytů ze strany investora, město chce navíc oblast do budoucna řešit jako celek.

Bude proto dále jednat o možnosti odkupu všech domů. Spolumajitelem domů je firma libereckého podnikatele Alexandra Kendika, část domů je vybydlená.

„Většina diskutujících zastupitelů už rozhovor směřovala k tomu, abychom se raději domluvili přímo s vlastníky a jednali o odkupu celé té oblasti. Budeme chtít znát aktuální cenovou nabídku majitelů objektů. V nejbližší době je oslovíme a budeme s nimi jednat o odkupu všech těch 200 bytů," řekl starosta Jan Picka.

Podle aktuální nabídky mělo město i investor do koupě nemovitostí investovat 15 milionů korun. Investor by získal 40 bytů v domech, které jsou částečně opravené a žijí v nich nájemníci.

Město by získalo zbývajících 160 bytů, ovšem převážně ve vybydlených, zazděných domech, které by vyžadovaly větší investici. Koupi domů už zastupitelé odmítli loni v květnu, kdy s majitelem jednali o částce 34 milionů korun.

Bytové domy nad kinem Alfa a v Divadelní ulici prodalo město libereckému podnikateli v roce 2001 za deset milionů korun. Byty obývala převážně romská komunita, velká část nájemníků dlužila na nájemném.

Kendik část domů zrekonstruoval, kvůli zdravotním problémům se o ně ale přestal starat. O jejich odkoupení zpět Sokolov intenzivně jedná od roku 2016, chce především zamezit tomu, aby byty sloužily k provozování obchodu s chudobou.

zdroj: ČTK
Spustit audio