Sokolov odkoupí domy u nádraží, kde žijí problémoví obyvatelé

18. srpen 2022 10:00

Sokolov odkoupí domy v Nádražní ulici, kde žijí problémoví obyvatelé. Město využilo nabídku soukromého majitele, který domy a pozemky nabídl za necelých 17 milionů korun.

Nepovolené skládky, konflikty a sociální vyloučení. To jsou problémy, které dlouhodobě řeší Sokolov u obytných domů nedaleko vlakového nádraží.

Po dvou letech vyjednávání se teď město domluvilo se soukromým majitelem a bytové domy včetně pozemků od něj odkoupí. Rozhodnutí schválili všichni zastupitelé, včetně opozice.

„Ta situace už je opravdu neúnosná. My jsme okolí budov na druhý pokus uklidili na náklady peněz. Nicméně to nebude mít dlouhého trvání,“ říká radní a velitel městské policie Petr Kubis. Odkup nemovitostí zastupitelé schvalovali na mimořádném jednání, aby mohla radnice nákup provést co nejrychleji.

Město odkoupí celkem 5 vchodů v bytových domech včetně pozemků

Podmínkou je ale vystěhování nájemníků, kterých tam aktuálně žije zhruba 150. Na vystěhování budou mít lidé 150 dní, tedy přibližně 5 měsíců, od podepsání smlouvy.

Pro koupi domů v problémové lokalitě hlasovali všichni zastupitelé. Opoziční zastupitelka Tereza Zykánová ale poukázala na to, že město mělo možnost tyto nemovitosti odkoupit už v minulosti.

Domy a pozemky by mělo město podle smlouvy získat na začátku příštího roku. O tom, co se s touto lokalitou bude dít dál, už ale bude rozhodovat nové zastupitelstvo.

autoři: Ivana Sedláčková , Radim Jehlík
Spustit audio