Sokolov kupuje pozemek pro knihovnu

26. červen 2007

Další krok v přípravě výstavby nové multifunkční knihovny plánuje udělat sokolovská radnice. Radní už totiž schválili záměr na nákup potřebného pozemku o rozloze přes 500 metrů čtverečních. Ten chce město koupit od Krajské hygienické stanice za cenu přes 200 tisíc korun, stanovenou znalcem.

Nová budova knihovny má vyrůst na volném prostranství na kraji Husových sadů mezi hygienickou stanicí a ulicí Vítězná. V současné době má město zpracovanou studii a zastupitelstvo zadalo vypracování projektu na tuto to stavbu architektovi. Ten je známý především jako autor návrhu unikátního Mariánského mostu v Ústí nad Labem. Se sokolovskou radnicí už v minulosti spolupracoval na projektu nazvaném Na hraně okolo Sokolova. Jeho architektonická kancelář zpracovává rovněž přístavbu sokolovské Integrované střední školy technické a ekonomické.

Logo

Podle už hotové studie by náklady na výstavbu multifunkčního vzdělávacího centra, jak bývá nová knihovna pracovně nazývána, neměly přesáhnout částku 100 milionů korun. Výstavba je ale podmíněna tím, že se na ni městu podaří získat dotaci ve výši minimálně 80 procent nákladů. Sokolov má knihovnu v současné době umístěnou v pronajatých prostorách zámku a vzhledem k tomu nemůže zásadním způsobem investovat a rozšiřovat služby. Jak uvedl starosta Karel Jakobec, knihovna by měla být velmi moderní. Bude nabízet i další mediální nosiče, s tím že tam bude cukrárna, velký prostor na studování, krásný výhled do parku. Zároveň by mělo dojít i na rozšíření služeb informačního střediska

Logo
Spustit audio