Sociálním službám v Karlovarském kraji nabízí pomoc několik dobrovolníků. Někteří se hlásí i o zaměstnání

16. duben 2020 12:00

Některá zařízení sociálních služeb v Karlovarském kraji dostávají nabídky pomoci od dobrovolníků, někdy se hlásí i zájemci o zaměstnání. Pro zařízení, které se starají o seniory nebo zdravotně postižené, je to vítaná pomoc v době mimořádných opatření souvisejících s šířením koronaviru.

V kraji se zatím nákaza onemocněním covid-19 v pobytových sociálních zařízeních neobjevila. Například Domov pro osoby se zdravotním postižením Pramen v Mnichově na Chebsku využívá pomoci dobrovolníků, kteří se spojují s klienty přes videohovory, povídají si či zpívají společně s klienty. Pomoc nabídla i zdravotní sestra v důchodu a módní návrhářka pro domov ušila roušky.

I v Domově pro seniory v Kynšperku nad Ohří na Sokolovsku se hlásí zájemci o práci v kuchyni či na úklid, ale i pečovatelé. „Čtyři studentky využíváme pro dětskou skupinu našich zaměstnanců, kteří nechtějí být s dětmi na OČR, ale chtějí pracovat,“ uvedla ředitelka domova Lenka Antolová. Také pracovníci rodinné poradny napsali pohledy s pozdravy klientům, jedna z nich pobyla v kynšperském domově 14 dní a poskytovala psychologickou podporu a supervizi pro klienty i pro zaměstnance.

Pomoc by uvítali i tam, kde zatím nabídky nedostali

Čtěte také

Například zařízení PATA v Hazlově na Chebsku by v případě potřeby využilo nabídku v rámci pracovní povinnosti studentů sociálních a zdravotních oborů.

Domovy pro seniory a zdravotně postižené se starají o lidi, kteří jsou z hlediska nákazy novým koronavirem nejrizikovější. V Karlovarském kraji dosud testy potvrdily nákazu u 213 lidí. Ve věku 65 a více je v kraji nakaženo 40 lidí.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související