Sochu pohraničníka čeká zřejmě další stěhování. Cheb jedná s Technickým muzeem v Brně

12. červenec 2021 10:15

Před 70 lety byla zřízena Pohraniční stráž. Právě socha pohraničníka v nadživotní velikosti kdysi patřila mezi totalitní symboly Chebu. Dnes je součástí městského lapidária ve dvoře františkánského kláštera a možná ji čeká další stěhování.

Před 70 lety vypracoval komunistický režim zákon o ochraně státních hranic. Na jeho základě vznikaly jednotky Pohraniční stráže, chránící území postupně vznikající, takzvané železné opony. Jeden ze symbolů práce někdejších příslušníků Pohraniční stráže je dodnes k vidění v Chebu – socha pohraničníka v nadživotní velikosti.

Socha se v městském parku objevila v 50. letech a vydržela tam až do sametové revoluce. Hned poté ale začala pro kamenného pohraničníka série několika stěhování. „Socha skončila v lapidáriu za františkánským kostelem. Několikrát se z něj vzdálila. Naposledy asi před pěti lety, kdy byla zapůjčena soukromé osobě na Dyleň,“ řekl starosta Antonín Jalovec z Volby pro.

Právě kvůli poslední zápůjčce sochy do areálu na vrchu Dyleň protestovala veřejnost. Lidem se nelíbilo, že se pohraničník proměnil v symbol vzpomínkových oslav na minulý režim. Současné umístění pohraničníka v lapidáriu, vedle soch Fučíka a Lenina část veřejnosti vnímá jako velmi vhodné.

Zájem o sochu pohraničníka neustává. Před nedávnem ji chtěl za 100 tisíc korun koupit severočeský podnikatel. Radnice prodej odmítla. Možná brzy sochu zapůjčí brněnskému technickému muzeu, pro expozici v Hatích na česko-rakouské státní hranici. Jednání o dalším přesunu sochy jsou ale teprve na začátku.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio