Sobotní noc bude patřit divadlům

17. listopad 2018 06:00

V sobotu 17. listopadu se ve večerních hodinách otevřou zájemcům plzeňská divadla a pozvou je do zákulisí a za oponu.

Divadlo J. K. Tyla nabídne program od 18.00 v Novém divadle a od 21.30 ve Velkém divadle. Tentokrát bude mít každý návštěvník možnost odhalit tajemství divadelních technologií a za asistence odborníků z umělecko-technického provozu zjistit, jak fungují světla, točna nebo jak pracují zvukaři či osvětlovači. „Oproti minulým ročníkům nejsou návštěvníci vázaní na určitou hodinu, ale mohou si sami zvolit, kdy divadlo navštíví a mohou se zdržet podle svého uvážení až do půlnoci, kdy program v obou budovách končí,“ prozradila mluvčí divadla Martina Drbušková.

V Alfě začne program už odpoledne

Plzeňské Divadlo Alfa hraje především pro děti, Noc divadel tu proto začíná už odpoledne a navazuje na sobotní představení od 15 hodin. Po skončení veselého příběhu Kosprd a Telecí se v 16.15 otevřou brány divadla a návštěvníci nahlédnou do tajů loutkářské kuchyně. Čekají na ně loutky, které si mohou prohlédnout zblízka, vyfotografovat se s nimi, či zapojit se do jejich výroby. Uslyší čtení pohádek, doprovázené loutkářskými ruchy, mohou prozkoumat jeviště a chybět nebude ani unikátní loutkářská peepshow, určená výhradně dospělým.

„Opět nabídneme dětem i dospělým ty nejzajímavější atrakce loutkového divadla. Malou loutkářskou dílnu najdou návštěvníci ve foyer, na jevišti si projdou lidé dekorací a oblíbené povídání s ukázkami loutek z archivu proběhne v klubu Alfy,“ upozornil ředitel Divadla Alfa Jakub Hora. Noc divadel si v Alfě užijí děti i dospělí. Čeká je celkem šest stanovišť, mezi kterými mohou volně procházet a zastavit se u dění, které se jim bude zrovna líbit. A pokud se jim podaří sesbírat na všech stanovištích razítka, čeká je v pokladně divadla malá odměna.

autoři: Petra Kosová , Michaela Svobodová
Spustit audio