Smolnická výsypka by do dvou let měla nabídnout rekreační a sportovní využití

28. listopad 2019 14:30

Těžařská firma Sokolovská uhelná letos ukončila ukládání zeminy na Smolnickou výsypku. Rozhlehlé území mezi Chodovem, Vřesovou a Novou Rolí teď čeká postupná rekultivace. 

Lokalita je v současné době pro veřejnost nepřístupná. Do dvou let by ale měla nabídnout nové zalesněné plochy s dalekými výhledy a místy pro rekreační a sportovní využití.

Aktivní provoz Smolnické výsypky skončil v polovině letošního roku. Těžařská firma Sokolovská uhelná na výsypku přestala vyvážet sypký materiál a hlušinu z blízkých hnědouhelných dolů Jiří a Družba.

Výsypka vznikala přes 50 let

Původní krajinou s množstvím rybníků kdysi protékal Černý potok a byla zde obec Smolnice, která později zanikla. „Původní terén se teď nachází zhruba 180 metrů pod současným vrcholem výsypky,“ řekl člen představenstva Zdeněk Kupr. Podle údajů Sokolovské uhelné bylo právě na Smolnické výsypce postupně uloženo více než 180 milionů materiálu.

Úplně první postupné sanační práce byly zahájeny už v roce 1971. Přednostně v místech, která přiléhají k okolním obcím. Část pozemků byla zalesněna. V blízkosti Chodova vznikla vodní nádrž Bílá voda s cyklostezkou a běžeckou tratí. Území patří ke klidovým městským zónám.

Příroda pro rekreaci a sport

Letos na podzim zahájila Sokolovská uhelná rekultivaci horní části Smolnické výsypky. Z území postupně odvezla těžké mechanismy. Odstranila i větší část dočasného kolejiště a trakčního vedení.

Na fotce v nejvyšší partii výsypky ukazuje mapu území – Zdeněk Kupr, člen představenstva Sokolovské uhelné

Takzvané vrchní etáže výsypky chtějí těžaři zrekultivovat podle nejnovějších trendů. Ty ustupují od plošného zalesňování. Přednost dostává přirozeně zatravněné území s odolnými náletovými dřevinami, výsadba nových alejí a skupin stromů. „Tento postup je výhodný z mnoha důvodů. Například při budoucím variabilním využití celého prostoru, abychom neuzavřeli tuto obrovskou plochu pro víceúčelové využití,“ potvrdil předseda dozorčí rady Sokolovské uhelné František Štěpánek. Výsadbu nových dřevin plánuje těžařská firma na jaro příštího roku.

Na výsypce vznikne prostor pro rekreace a sport. Částečně ho budou moci využít i případní investoři. Úpravu území v hodnotě 100 milionů korun zajišťuje Sokolovská uhelná. K dispozici má zákonem stanované finanční rezervy určené k zahlazování následků důlní činnosti.

autor: zdt | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio