Smetanový pekáček z vepřového masa upekla podle své babičky v kachlových kamnech Kateřina Váňová

Pečení vepřové krkovičky v pekáčku s bramborami a smetanou jsme si užili v hájence v obci Vlkov. Podle receptu své babičky ze 70. let minulého století ho upekla Kateřina Váňová. Chuť masa pečeného v kamnech je omamná.

Smetanový pekáček z vepřového masa

Ingredience:

8 větších plátků vepřového masa (kotleta nebo krkovička)

1,5 kg brambor (rané lze použít i se slupkou)

300 ml smetany ke šlehání

sůl

pepř

Příloha: fazolové lusky na slanině:

200 g zelených fazolek

100 g slaniny

50 g sádla

Postup:

Oloupeme brambory, rozkrájíme na čtvrtky, poklademe do pekáčku a promícháme se solí.

Maso lehce naklepeme, nasolíme a opepříme z obou stran. Položíme na brambory, zalijeme smetanou a dáme do pece, resp. do trouby.

Na první fázi pečení přiklopíme pekáček pokličkou nebo přikryjeme alobalem a před vyndáním odkryjeme, aby maso mělo zlatou kůrčičku. V troubě se maso peče asi 1 hodinu při 150 °C a půl hodiny při 200 °C.

Velkou roli v chuti jídla hrají kamna, jejich teplota i hliněný pekáč.

Přílohou jsou zelené fazolové lusky na slanině. Zelené lusky nejdříve zbavíme špičatých konců, omyjeme a překrájíme je na menší kousky.

Vaříme v osolené vodě doměkka. Po té vodu slijeme.

Na pánvi si orestujeme na 50 g sádla na proužky nakrájenou libovou slaninu a po orestování k ní přidáme na chvilku uvařené zelené fazolové lusky.

Kateřina Váňová

Recept si pamatuje od své babičky, ke které jezdila v 70. letech minulého století. Znovu ho dělala letos v zimě a napadlo ji se s ním přihlásit do naší soutěže.

Přivítala nás v krásné hájence na konci obce Vlkov u Letovic na jižní Moravě. Peklo se tak u jejího známého pana Vinklera. Ještě před samotným pečením jsme ochutnali studený letní kuřecí salát, pečené šneky z listového těsta nebo sladký nepečený dort. Navíc jsme se stihli podívat i na kamerunské ovce, které chovají a přiťuknout si domácí pálenkou.

Bylo to příjemné odpoledne obohacené o výlet do okolí v době, kdy se maso peklo v kamnech.