Směna pozemků pro stavbu úseků R6 čelí kritice, pomoci by měly 'trojsměny'

28. červenec 2015

Dostavba rychlostní silnice R6 z Karlových Varů do Prahy, to bylo hlavní téma jednání premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD se starosty obcí a představiteli Karlovarského kraje. Diskutovalo se především o nefungujícím systému směny pozemků potřebných pro výstavbu komunikace.

V příštím roce by se měly začít stavět tři úseky R6. Z Nového Strašecí do Řevničova, obchvat Řevničova a obchvat Lubence. Potvrdil to premiér Sobotka.

Toto rozhodnutí uvítal i náměstek hejtmana Karlovarského kraje, sociální demokrat Jakub Pánik. I když k úplné spokojenosti to má hodně daleko.

„Fajn, že příští rok se začnou tři úseky, ale pak je skoro tři nebo čtyři roky nic. Ale to zásadní se začne dělat v roce 2026 až 2029.“

Jakub Pánik požaduje zkrácení termínu přípravných prací a následnou realizaci stavby v kratším čase.

„Bohužel, v této chvíli je víc než jasné, že ministerstvo dopravy má zásadně největší problém nejen s výkupem pozemků jako takových, ale se směnou pozemků.“

„A to je směna týkající se ministerstva financí, ministerstva dopravy a ministerstva zemědělství,“ poznamenal Pánik s tím, že pro tyto instituce je vše velmi složité a časově náročné.

„Ukazuje se, že stát tady nemá úplně dobře zpracovanou metodiku postupu,“ přiznal problém i premiér Bohuslav Sobotka.

Pokrok mají přinést trojsměny

Podle ministra dopravy Dana Ťoka z hnutí ANO se proto nyní úřad pokouší zavést trojsměny. Směňování pozemků by potom bylo jednodušší.

„Abychom nedělali takové věci, že si pozemek nejprve ŘSD od Státního pozemkového fondu odkoupí a pak ho teprve smění. Že by se to udělalo efektivnějším, rychlejším postupem,“ míní Ťok.

To zásadní týkající se dostavby silnice R6 je, že bude konečně napojena na dálniční síť České republiky.

„V té chvíli budeme schopni sem lépe dostat kvalifikovanou sílu,“ dodává náměstek karlovarského hejtmana Jakub Pánik.

„Velmi rád opakuji zástupcům vlády, že tento region má spoustu možností pro rozvoj. Jenom od této vlády a státu chceme, abychom měli stejné a rovné podmínky."

Zda se podaří nakonec dostavbu R6 urychlit, bude předmětem dalších jednání.

Spustit audio