Slova cizího původu II

8. říjen 2004

V jazykovém koutku si budeme i tentokrát povídat o cizích slovech. Zajímat nás budou hlavně ta, v nichž se vyskytují hlásky s a z, abychom pak uměli správně napsat i vyslovit třeba slova impuls, diskuse nebo charisma.
Než se pustíme do vysvětlování, měli bychom si jako obvykle říci, kam se máme obrátit, pokud si s uvedeným problémem nevíme rady. Mohou nám pomoci samozřejmě slovníky cizích slov, ale také Pravidla českého pravopisu. Jejich závěrečná kapitola (tzv. Dodatek ke školnímu vydání PČP) z roku 1994 se zabývá právě psaním a výslovností s/z v přejatých slovech. .

U mnoha slov jsme si už zvykli psát i vyslovovat z, třeba ve výrazech gymnázium, analýza, exkurze nebo univerzita. Podoby se s už přece jen působí zastarale. Jsou sice ještě správné, ale už se příliš neužívají, mají opravdu knižní příznak. Za základní a slohově neutrální se považují podoby se z. Píšeme a vyslovujeme tedy azyl, dimenze, epizoda, invaze, konzul, konzumace, dezinfekce. Psané z se často pojí s dlouhou samohláskou, např. tuberkulóza, úzus, analýza, oáza, gymnázium atd. Z toho vyplývá, že ve všech až doposud uvedených slovech můžeme psát s i z (vyslovujeme však pouze z), varianta se s je na ústupu. Dáme zároveň pozor na délku samohlásky, s psaným z se pojí vždy dlouhá, se s pak krátká. .

Některá slova mají tyto problematické sykavky v koncovce, třeba takový konkurs, puls nebo kurs. I při jejich psaní máme dvojí možnost. Platí to pro všechna slova, která jsou v prvním pádě zakončena na skupinu vyslovovanou jako -ns, -rs, -ls. V ostatních pádech a ve slovech odvozených se pak vyslovuje -nz, -rz, -lz. Jako příklad uveďme třeba výrazy impuls (impulz), konkurs (konkurz), revers (reverz). Můžeme v nich tedy psát s i z bez stylového rozlišení (žádná podoba není chápána jako knižní). V prvním pádě je vyslovujeme se s, v dalších pádech a ve slovech příbuzných pak vyslovíme z (např. v konkurzu, kurzovné). .

Je tedy vidět, že psaná podoba uvedených slov může být dvojí, výslovnost je ale stanovena jednoznačně. Některá slova se nejen dvojím způsobem píší, ale i vyslovují. Nelze v nich tedy udělat chybu, protože obě formy mohou mít s i z. Týká se to třeba výrazů diskuse-diskuze, disertace-dizertace, renesance-renezance, režisér-režizér atd. Obě podoby jsou možné, za slohově neutrální se považuje podoba se s. .

Pojďme se ještě podívat na skupinu slov zakončených příponou -ismus. Jsou to dost frekventované výrazy, třeba různé mechanismy, složité organismy nebo charismatické osoby. Většina z nás by v těchto slovech asi napsala s, je to už vžitá podoba této přípony. Považuje se skutečně za základní, slohově neutrální a vyslovuje se -izmus. Nově však byla přijata i podoba se z, a i když se ještě úplně nevžila, je také správná. Slova jako realismus, racionalismus nebo modernismus tedy můžeme psát dvojím způsobem. Ještě jednou bych ale chtěla zdůraznit, že tam, kde je v jednom slově spojeno několik možností, musíme dbát na to, aby se jejich slohový příznak shodoval. Věřme, že nám psaní s a z v přejatých slovech nebude působit žádné potíže a zvládneme to na jedničku. Ve slovech domácích, zejména v jejich předponách, je to už složitější otázka. Platí zde jednoznačná pravidla, která závisejí většinou na konkrétním významu daného výrazu. Sužovat přece není totéž co zužovat, na něco si můžeme stěžovat a život pak druhému ztěžovat.
autor: Jitka Málková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.