Sloučení škol v Karlovarském kraji se zatím osvědčilo

5. prosinec 2018 13:00

Sloučení některých menších středních škol s většími i další postupné změny ve středním školství v Karlovarském se zatím osvědčily. Některé problémy není možné vyřešit bez širší spolupráce s dalšími kraji s ministerstvem školství.

„Potvrdilo se nám, že když jsme některé obory přemístili do škol, které mají vynikající vybavení i dobrou dopravní dostupnost, tak se zájem o tyto obory zvýšil. Zatím ještě nemáme dokončeny obory gastro v chebském okrese a potřebujeme ještě doladit další spolupráci se zaměstnavateli,“ řekl radní Jaroslav Bradáč.

V gastro oborech, jako je například číšník nebo kuchař, je podle Bradáče problémem především to, že z absolventů do práce v kraji nastoupí jen zlomek. Ostatní odcházejí do zahraničí, nebo do jiných oborů.

Oborovou strukturu zejména odborného středního školství se podle radního v posledních letech v kraji přesto podařilo uspokojivě upravit. „Problém přetrvá v takzvaném všeobecném vzdělávání, což jsou gymnázia a lycea. Panují všeobecné rozpory, zda rozsah a počet těch míst na našich školách zachovat, či nezachovat,“ uvedl Bradáč.

Problémem zůstává nízká motivace žáků k pokračování ve studiu

Do situace v kraji se ale podle radního především promítají problémy, které na úrovni kraje nelze řešit. V Karlovarském kraji je to například souvislost s potížemi v sociální sféře, kdy žáci po skončení základní školy nemají motivaci ve studiu pokračovat, a raději se přihlásí na pracovní úřad.

Aktuální také je otázka takzvaného cut-off score - jednotné hranice bodů k přijetí na střední školu, jehož zavedení hejtmani prosazují. Karlovarský kraj chce o těchto tématech jednat s ostatními kraji i ministerstvem školství.

Kraj od letošního roku sloučil s většími školami čtyři střední školy - v Nejdku, Dalovicích, Lokti a Horním Slavkově. Sloučeny byly pod Integrovanou střední školu v Chebu, Integrovanou školu technickou a ekonomickou v Sokolově a Střední průmyslovou školu v Ostrově.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio