Slavná minulost Mariánských Lázní ožívá při komentovaných prohlídkách

24. září 2021 10:05

Návštěvníci Mariánských Lázní se mohou projít okolo míst, kde pobývaly slavné osobnosti jako Fryderyk Chopin, Johan Strauss nebo Franz Kafka. Zajímavosti o slavné historii města se mohou dozvědět zájemci při komentovaných prohlídkách centra města.

Jednou z průvodkyň je Ludmila Míková. „Jsem profesí architektka, tak tady provázím prohlídky zaměřené na architekturu, urbanismus, rozvoj města a na slavné návštěvníky. Nejsem na to ale sama, je tady se mnou celkem sedm lidí, kteří mají prohlídky zaměřené také na slavné návštěvníky, historii pramenů, Johanna Wolfganga Goetha, na židovskou komunitu,“ popsala průvodkyně.

Prozradila také to, že k nejčastějším návštěvníkům Mariánských Lázní patřil anglický král Edward VII., přijel celkem devětkrát. „V roce 1914 se tady setkal se svým rakousko-uherským protějškem Františkem Josefem I. Edward dával lázním ducha vyšší společnosti. Lidé, kteří sem přijížděli také proto, aby s ním s trochou nadsázky dýchali stejný vzduch,“ řekla Ludmila Míková.

Na nejbližší komentovanou prohlídku Mariánských Lázní se můžete vydat už v sobotu 25. září ve 13:30. Potrvá dvě hodiny a její téma zní: Božský Johann Wolfgang Goethe.

Program najdete zde.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio