Slané oříškové hoblinky. Dost bylo sladkého, zkuste něco k pivu a vínu
Vítanou změnou mohou být slané hoblinky. Nejenom, že mají zajímavou dobrou chuť, ale vypadají velmi hezky, jejich vzhled přímo láká k ochutnání.
- 200 g hladké mouky
- 100 g mletých lískových oříšků
- 50 g másla
- 50 g rostlinného tuku
- 5 g sušeného droždí
- 1 lžička soli
- 1 dl mléka nebo vody
Ze všech surovin vypracujeme těsto. Droždí nenecháme kynout, mléko nebo voda nemusí být teplá, jak je to zvykem u kynutých těst. Necháme chvíli odležet. Pak těsto vyválíme na plát o tloušťce cca 2 - 3 mm a rádýlkem nebo nožem nakrájíme na různě dlouhé pruhy široké 1 – 1,5 cm. Natočíme je na plechové trubičky a poměrně zprudka upečeme. Hotové necháme chvilku prochladnout, lépe se budou z trubiček sundávat a nebudou se lámat, jako když jsou horké, přímo vytažené z trouby. Kdo by si chtěl práci ještě více zjednodušit, může místo hoblinek nakrájet nebo formičkou vykrájet těsto a vytvořit slané oříškové krekry.
Velice výborná varianta, která také stojí za vyzkoušení - místo lískových oříšků přidáme do těsta mleté vlašské ořechy.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Procházet se vesmírem a dotýkat se hvězd je možné i ve svěrací kazajce…
Jan Pokorný, projektový manažer ČRo


Tulák po hvězdách
Vězeň Darrell Standing, původně profesor agronomie, byl za vraždu svého kolegy odsouzen na doživotí. Pět let pak strávil ve tmě v samovazbě, dost často i ve svěrací kazajce.