Sladkosti našich prababiček: Hrachová baba s letními jablky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

Máte chuť vyzkoušet netradiční kombinaci, ale přitom podle sto let starého receptu? Tak pro vás máme tip. Překvapte rodinu i své přátele sladkou hrachovou babou!

Suroviny:

500 g loupaného půleného žlutého hrachu
500 g žitavek (letních jablek)
3 - 4 celá vejce
100 g tuku (másla nebo sádla)
100 g rozinek namočených v rumu
100 g ořechů
špetka skořice
popř. cukr a zakysaná smetana nebo jogurt na zalití

Postup:

Hrách přebereme, namočíme přes noc a poté uvaříme v dostatečném množství neosolené vody do měkka. Hotový scedíme, necháme vychladnout a rozmačkáme nebo rozmixujeme.

Omytá jablka nastrouháme nahrubo, smícháme s rozmačkaným hrachem, tukem a všemi ostatními surovinami a podle potřeby osladíme.

Pečeme ve vymazaném a vysypaném plechu asi 30 minut. Necháme vychladnout a podáváme přelité zakysanou smetanou.

Doba přípravy: 50 minut.

autor: Pavel Halla

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.